1 OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ

Natáčíte si jízdu autem kamerou? Pozor na sdílení na Facebooku

NOVÉ

Témata: , ,

Bezpečnostní kamery do aut zažívají v posledních letech boom, před začátkem prázdnin navíc jejich prodej tradičně v souvislosti s dovolenými roste. Z legislativního hlediska ale jejich používání není zcela jednoznačné a lidé, kteří je používají by si měli dát pozor především na ochranu osobních údajů. Zatímco policie kamerový záznam z nehody jako osobní údaje nebere, Úřad na ochranu osobních údajů má názor opačný.

„Jestliže záznamové zařízení umístěné ve vozidel pořizuje pouze příležitostně záznam, například v případě dopravní nehody, nelze takový záznam posuzovat jako zpracování osobních údajů,“ uvedl pro server ECHO24 Jozef Bocán z oddělení tisku a prevence policejního prezidia.

Jiný výklad má Úřad na ochranu osobních údajů (ÚOOÚ), podle kterého natáčení provozu je zpracování osobních údajů, a toho by si měl být vědom každý, kdo si kameru do auta instaluje. Autokamery navíc lidé většinou nechávají zapnuté během celé jízdy, nenatáčejí pouze nehodu, a to už je zpracování osobních údajů i podle policie.

„Pokud někdo monitoruje provoz před vozidlem, zachytí nějakou nehodu a video předá policii, tak už tím se vystavuje porušení zákona o ochraně osobních údajů,“ vyjádřil obavy nad používáním autokamer poslanec za ČSSD a zároveň právník Jeroným Tejc. Při využití záznamu pro objasnění nehody je třeba totiž dodržet několik zásad, aby se užití kamery neobrátilo proti jejímu majiteli.

Pozor na sociální sítě

Pokud záznam z nehody předá řidič policii, musí o tom informovat všechny účastníky nehody, kteří kamera natočila. Záznam se také nesmí příliš dlouho uchovávat, je lepší ho vždy po nějakém časovém období smazat. Důležité je ale také data dobře chránit. Pokud kameru někdo hackne a data stáhne, nebo přímo ukradne z auta, vina padá na hlavu řidiče.

„Použití kamery v automobilu je legitimní za účelem ochrany práv osob, v takovém případě se lidé nemusí bát sankcí, je ale samozřejmě třeba dodržet těch několik podmínek,“ uvedla pro server ECHO24 odbornice na ochranu osobnosti advokátka Eva Ondřejová, podle které se lidé nemusí využití kamery při nehodě bát. Záznam je možné předat policii nejen v případě přímé účasti, ale také pokud se řidič stane svědkem nehody někoho jiného. S tím je v souhlasu i ÚOOÚ. „V této souvislosti je třeba zdůraznit, že získané nahrávky a záznamy lze využít pouze v souvislosti s řešením dopravního incidentu, jehož je provozovatel kamery přímým nebo nepřímým účastníkem,“ uvádí ÚOOÚ.

Důležité podle ní je, aby si lidé kameru pořídili skutečně na ochranu v případě nějaké nehody. „Pokud byste například záznam z kamery streamovali někam na internet, nebo ho vyvěsili na Facebook, problém by to samozřejmě byl,“ dodala Ondřejová. Pokud tedy natočíte nevhodné chování jiného řidiče na silnici a pak na něj na sociálních sítích upozorníte své přátele, můžete se dostat do problémů.

Jediná výjimka ze zákona

Člověk, který natáčí autokamerou si se zákonem na ochranu osobních údajů nemusí lámat hlavu jen v jednom případě. Pokud si lidé pořizují kameru jen pro osobní účely, aby si zdokumentovali cestu na dovolenou, a nemají záznam v plánu nikde zveřejňovat, mohou být v klidu. Úřad pro ochranu osobních údajů takové použití srovnává například s outdoorovou kamerou, kterou si cyklista připne k helmě.

Vzápětí ale ve stanovisku ÚOOÚ upozorňuje, že tuhle výjimku bude brát potaz jen velmi omezeně. Kamera totiž pořád zabírá veřejné prostranství a to je vždy problém. „Úřad v této souvislosti podotýká, že tuto výjimku bude posuzovat velmi restriktivně ve vazbě na skutečnosti, že snímané prostředí silničního provozu je obvykle veřejné prostranství,“ píše se ve stanovisku. V jaké konkrétní situaci by tahle výjimka neplatila ale není jasné.

Argumenty veřejného prostranství a ochrany osobnosti jsou přitom v médiích notoricky známy. Dobrým příkladem je třeba případ ze začátku letošního roku, o kterém informoval server Aktuálně.cz. Bezpečnostní kamera natočila, jak zloděj krade psa. Policie ale video nejprve nezveřejnila, protože by tím údajně poškodila zlodějovo právo na ochranu soukromí.

Na konci roku 2014 zase dal Soudní dvůr Evropské unie zapravdu vandalovi, který prakem rozbil okno jednoho domu. Jeho majitel celý incident natočil na bezpečnostní kameru. Ta ale podle soudu neoprávněně zabírala veřejné prostranství a tak poškozený muž musel zaplatit pokutu. Ochrana osobnosti je ve většině případů nad ochranou majetku.

Pojišťovnám záznamy z kamer řidiči moc neposílají

Přestože si lidé kameru většinou pořizují především proto, aby v případě nehody dokázali svoji nevinu, jako důkaz pro pojišťovny záznamy zase tak často nepoužívají. „Jsou to jednotky procent, kdy lidé využijí záznam z kamery. Není to totiž až zas tak nosná informace pro pojišťovnu, ten pohled je statický a není vidět, co se děje třeba na boku auta, ale samozřejmě to někdy pomůže rekonstruovat tu událost,“ uvedl pro server ECHO24 tiskový mluvčí pojišťovny Allianz Václav Bílek, podle kterého je při likvidaci události stále stěžejní takzvaný euroformulář a svědecké výpovědi.

Pozitivně hodnotí bezpečnostní kamery v autech tiskový mluvčí pojišťovny Kooperativa Milan Káňa. „Již několikrát nám klienti záběry z kamer ve vozidle předložili. Využili jsme je a většinou nám pomohly stanovit míru zavinění jednotlivých účastníků nehody,“ uvedl pro server ECHO24 Káňa, podle kterého je důležité, aby bylo možné vozidla na záznamu identifikovat. Pokud nejsou na videu například pořádně vidět registrační značky ale je zaznamenán střet aut, identifikaci pak doplní třeba fotografie z postavení vozidel po nehodě.

Kamery jsou ale podle Káni jediným způsobem, jak například prokázat takzvané vybržďování. „Sledujeme, že kamery ve vozidlech využívá stále více řidičů, zejména v nákladních vozech a autobusech. Je to pozitivní trend a může mnoha z nich usnadnit nejen prokazování škody pojišťovně, ale i policii,“ dodal Káňa.

Prodej autokamer přitom roste, alespoň podle informací společnosti Alza. Obvykle se kamery do aut nejvíce prodávají v období Vánoc a také na jaře, když se lidé chystají na dovolenou. Podle marketingového ředitele Alzy Karla Kučery si je lidé pořizují především pro pocit bezpečí na cestách. Zákazníci přitom uvádějí jako nejčastější důvody pořízení kamery do auta jednodušší identifikaci příčin dopravní nehody a obavu z křivého obvinění při dokazování přestupku. Oblíbené je ale také natáčení zajímavých záběrů z cest.

S ohledem na rychlý technický pokrok se podle Tejce bude muset legislativnímu ukotvení této problematiky věnovat větší pozornost. „Problémové je třeba používání dronů nebo lesních fotopastí, kterým se teď zabýváme“ dodal pro server ECHO24 Tejc.

Čtěte také: Evropský soud se zastal vandala, kamera ho nahrála bez jeho souhlasu


Vážení diskutující,
Echo24.cz chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky urážlivé, vulgární, xenofobní, odkazy na jiné internetové stránky či takové příspěvky, které odporují obecné lidské slušnosti. Před vložením vašeho příspěvku prosím zkontrolujte, zda jste opravdu přihlášeni. V opačném případě se váš příspěvek ukáže jen na vašem monitoru, ale do diskuze se nezanese.