10

Co nabízí školní jídelny po celém světě

,

V Itálii děti ve školních jídelnách nejčastěji konzumují ryby, ve Španělsku krevety, ve Francii steaky. Americký restaurační řetězec Sweetgreen ve své kampani o školních obědech zmapoval, jaké potraviny se nejčastěji objevují na talířích školáků po celém světě. Chce tak ukázat americkým jídelnám, že i ve velkokapacitních vzdělávacích zařízení lze vařit zdravě a pestře.

Podle odborníků děti ve škole sní až polovinu svého denního kalorického příjmu. Je tedy důležité, aby jejich strava byla vyvážená a zdravá. Na rozdíl od jiných zemí světa k tomu ale ve Spojených státech nedochází. USA se totiž stále veze na vlně sladké-smažené-tučné.

Mediální kampaň společně s řetězcem Sweetgreen propaguje i 12letá skotská školačka Martha Payne, která na svém webu Never Seconds zveřejňuje příspěvky o vlastních zkušenostech ze školní jídelny.

Na kvalitu školních obědů už v minulosti upozorňoval světoznámý kuchař Jamie Oliver, který dokonce sám strávil několik měsíců ve školních jídelnách po celé Velké Británii. V roce 2012 však své snahy o zdravější stravování ve školách vzdal, údajně už neměl sílu na boj s úřady.

,

Vážení diskutující,
Echo24.cz chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky urážlivé, vulgární, xenofobní, odkazy na jiné internetové stránky či takové příspěvky, které odporují obecné lidské slušnosti. Před vložením vašeho příspěvku prosím zkontrolujte, zda jste opravdu přihlášeni. V opačném případě se váš příspěvek ukáže jen na vašem monitoru, ale do diskuze se nezanese.