Co nabízí školní jídelny po celém světě
V Itálii děti ve školních jídelnách nejčastěji konzumují ryby, ve Španělsku krevety, ve Francii steaky. Americký restaurační řetězec Sweetgreen ve své kampani o školních obědech zmapoval, jaké potraviny se nejčastěji objevují na talířích školáků po celém světě. Chce tak ukázat americkým jídelnám, že i ve velkokapacitních vzdělávacích zařízení lze vařit zdravě a pestře.
Podle odborníků děti ve škole sní až polovinu svého denního kalorického příjmu. Je tedy důležité, aby jejich strava byla vyvážená a zdravá. Na rozdíl od jiných zemí světa k tomu ale ve Spojených státech nedochází. USA se totiž stále veze na vlně sladké-smažené-tučné.
Mediální kampaň společně s řetězcem Sweetgreen propaguje i 12letá skotská školačka Martha Payne, která na svém webu Never Seconds zveřejňuje příspěvky o vlastních zkušenostech ze školní jídelny.
Na kvalitu školních obědů už v minulosti upozorňoval světoznámý kuchař Jamie Oliver, který dokonce sám strávil několik měsíců ve školních jídelnách po celé Velké Británii. V roce 2012 však své snahy o zdravější stravování ve školách vzdal, údajně už neměl sílu na boj s úřady.