Hrozí konec slavných sýrů camembert a roquefort. Vědci hlásí problém s jejich plísněmi
KONEC CAMEMBERTU
Francouzští vědci upozorňují, že by mohla skončit výroba camembertu. Plíseň penicillium camemberti, která se k výrobě sýru používá, totiž prý ztrácí schopnost se rozmnožovat. Problém se ale může týkat i dalších sýrů, jako je například roquefort, informuje deník Bild.
Penicillium camemberti ztrácí schopnost se rozmnožovat, informují francouzští vědci. Rozmnožení této plísně je také velmi složité a aby ji bylo dostatečné množství, trvá to velmi dlouho. Podle bioložky Tatiany Giraudové z Université Paris-Saclay by výroba camembertu neměla být v následujících pěti až deseti letech ohrožen, další budoucnost sýru je ale nejasná.
Výhradně bílý kmen plísně penicillium se k výrobě camembertů používá od roku 1902. Aby nedošlo k úplnému zániku oblíbeného sýru, je možné, že se výrobci rozhodnou sýr vyrábět pomocí jiných druhů plísní, zákazníci by se ale musel připravit na jinou barvu, strukturu i chuť jak kůrky, tak camembertu jako takového.
Problémy s rozmnožování mikroorganismů v plísních mají ale také jiné sýry, jako je například roquefort, i jeho budoucnost je tak nejasná.