Zpracujeme tři tuny masa denně, dodáváme i britské armádě. Děti sušené maso milují

Zpracujeme tři tuny masa denně, dodáváme i britské armádě. Děti sušené maso milují

Hrot Pavla Štrunce
Echo24
Sdílet:

Česko je mekka sušeného masa, říká zakladatel společnosti Fine Gusto Nature David Novák, který byl hostem Hrotu Pavla Štrunce. Jak si stojí největší český výrobce sušeného masa na trhu? „Za deset let, co jsme sušené maso začali vyrábět, se poptávka zvedá,“ říká Novák a dodává, že vysoká cena produktů je dána především tím, že se maso zbavuje velkého množství vody. Někdy z kila zbyde i jen 350 gramů vysušeného masa. Maso společnost nejvíc dováží z Německa, ale část suroviny přichází i z Česka. „Zpracujeme tři tuny syrového masa denně, s malými dodavateli byl problém, že nebyli schopni garantovat objem dodávek.“

David Novák říká, že děti jsou milovníci jejich produktů: „Rodiče je často nemohou donutit, aby maso jedli, ale naše sušené jim chutná. Je to asi nějaká kombinace chuti.“ Cena masa se v posledních letech zásadně zvedla. „Je ho nedostatek a dalším argumentem producentů je, že se zvedá minimální mzda a nezávisle na sobě dodavatelé zdražují. 70 procent ceny našeho produktu je maso,“ dodává Novák a mluví i o tom, že dobré jerky se dělá jen z kvalitních částí hovězího dobytka.

Kompletní audio i video verzi podcastu naleznete zde.

„Ve výrobě sušeného masa není moc kontroverze, založili jsme byznys na produktech z masa a soli, není na tom nic, co se dá napadnout. Ale v Německu v současné době máme problém dostat se do některých řetězců, je tam hodně trend veganství, takže i společnosti, se kterými spolupracujeme v Česku, naše výrobky na německém trhu nechtějí,“ říká Novák a dodává, že jeho firma veganské jerky vyrábí, řetězce ho rády dávají do sortimentu, ale ve výsledku se příliš neprodává.

Za jeden z největších úspěchů Novák považuje to, že firma dodává produkty britské armádě: „Povedlo se nám vytlačit tamního konkurenta, mají velmi přísné podmínky na kvalitu, dodáváme jim tyčinky z mletého masa, které musí vydržet pět let,“ říká a dodává, že jednají s dalšími státy v Evropě pro dodávání do armád, ale tendry prý trvají často velmi dlouho. „Chceme se dostat do německé armády, byl by to i krok, kdy by nás přijaly tamní řetězce na trhu. Byl by to otevírač dveří.“

Zkrácenou verzi pro YouTube naleznete zde.

Společnost právě představuje novinky ve spolupráci s jihoafrickým kuchařem a řezníkem. André van Stadena z JAR pro podnik Fine Gusto Nature vyvíjí a připravuje africké speciality. Víc se dozvíte v rozhovoru.

Sdílet:

Hlavní zprávy

Weby provozuje SPM Media a.s.,
Křížová 2598/4D,
150 00 Praha 5,
IČ 14121816

Echo24.cz

×

Podobné články