Terina z halibuta i telecí svíčková. Čeští kuchaři zářili na soutěži v Singapuru
Vítězství českých kuchařů
Národní tým českých kuchařů a cukrářů vyhrál mezinárodní soutěž v Singapuru a už se chystá na další. Tentokrát v Lucembursku. Vítězné menu připravoval v Asii šestičlenný tým, jehož kapitánem byl Jan Horký. „Náš tým vařil jako předkrm terinu z halibuta a královského kraba. Hlavní chod obsahoval telecí svíčkovou, omáčku z foie gras. Dezert byl postavený na čokoládě a maracuji,“ říká Jan Horký v rozhovoru pro deník Echo24. Nyní se tým začne připravovat na další soutěž, podzimní mistrovství světa v Lucembursku. „Na mistrovství se bude konat ještě pečlivější příprava. Singapur byl obrovský úspěch, tedy v Lucembursku budeme pod drobnohledem,“ dodává Horký.
Jak s úspěchem ze Singapuru naložíte? Využijete jej pro svou další práci?
Využiji hlavně to, co jsem na soutěži zažil. Viděl jsem nové suroviny a novinky, které se vaří. Ta soutěž je součástí obrovského asijského veletrhu. Času během ní bylo málo, ale měli jsme možnost proběhnout celé výstaviště. Zajímalo mě, jací jsou noví dodavatelé, nové suroviny a možnosti.
Gastronomickou soutěž v Singapuru jste vyhráli. S jakým cílem jste ale na soutěž vyrazili?
Cíl byl určitě se dostat mezi tři nejlepší, tedy do finále. Doufal jsem v to, povedlo se.
Jak národní tým kuchařů a cukrářů vznikal? Kdo vybíral jeho členy?
Je sestavován na čtyři roky, vždy od olympiády k olympiádě. Asociace kuchařů a cukrářů vybere manažera a kapitána národního týmu. Ti si tým sestaví. Jsou v něm lidé, kteří už zkušenosti z nějakých soutěží mají. Lidé, kteří jsou ochotni trénovat a vařit ve svém volnu. A také ti, které vaření baví a chtějí se v něm zdokonalovat.
Trénovat budete stejně jako na soutěž v Singapuru i na podzimní mistrovství světa v Lucembursku. I tato příprava bude tak pečlivá?
Na mistrovství se bude konat ještě pečlivější příprava. Singapur byl obrovský úspěch, tedy v Lucembursku budeme pod drobnohledem. Přijedeme tam jako vítězové. Setkáme se už příští týden, domluvíme se, co budeme vařit. Zadání sice bude v Lucembursku stejné, tedy tříchodové menu. Ale bude to jiné roční období, nemůžeme dělat to samé co na jaře i na podzim. V Singapuru náš tým vařil jako předkrm terinu z halibuta a královského kraba. Hlavní chod obsahoval telecí svíčkovou, omáčku z foie gras. Dezert byl postavený na čokoládě a maracuji. Další tréninky tedy budou následovat. Navíc v Lucembursku nás čeká větší konkurence, zúčastní se třicet možná čtyřicet národních týmů.