Terina z halibuta i telecí svíčková. Čeští kuchaři zářili na soutěži v Singapuru

Vítězství českých kuchařů

Terina z halibuta i telecí svíčková. Čeští kuchaři zářili na soutěži v SingapuruROZHOVOR
Ukázka vítězného menu Foto:

FOTO: Echo24

5
Panorama
Karolína Vaverková
Sdílet:

Národní tým českých kuchařů a cukrářů vyhrál mezinárodní soutěž v Singapuru a už se chystá na další. Tentokrát v Lucembursku. Vítězné menu připravoval v Asii šestičlenný tým, jehož kapitánem byl Jan Horký. „Náš tým vařil jako předkrm terinu z halibuta a královského kraba. Hlavní chod obsahoval telecí svíčkovou, omáčku z foie gras. Dezert byl postavený na čokoládě a maracuji,“ říká Jan Horký v rozhovoru pro deník Echo24. Nyní se tým začne připravovat na další soutěž, podzimní mistrovství světa v Lucembursku. „Na mistrovství se bude konat ještě pečlivější příprava. Singapur byl obrovský úspěch, tedy v Lucembursku budeme pod drobnohledem,“ dodává Horký.

Jak s úspěchem ze Singapuru naložíte? Využijete jej pro svou další práci?

Využiji hlavně to, co jsem na soutěži zažil. Viděl jsem nové suroviny a novinky, které se vaří. Ta soutěž je součástí obrovského asijského veletrhu. Času během ní bylo málo, ale měli jsme možnost proběhnout celé výstaviště. Zajímalo mě, jací jsou noví dodavatelé, nové suroviny a možnosti.

Gastronomickou soutěž v Singapuru jste vyhráli. S jakým cílem jste ale na soutěž vyrazili?

Cíl byl určitě se dostat mezi tři nejlepší, tedy do finále. Doufal jsem v to, povedlo se.

Český tým uspěl koncem dubna v konkurenci několika stovek kuchařů na mezinárodní soutěži FHA Culinary Challenge (FCC). Ta se koná jednou za dva roky v rámci veletrhu asijské gastronomie a hotelů (Food&HotelAsia, FHA), jehož se letos účastnilo na 3500 vystavovatelů z téměř osmi desítek zemí.

Jak národní tým kuchařů a cukrářů vznikal? Kdo vybíral jeho členy? 

Je sestavován na čtyři roky, vždy od olympiády k olympiádě. Asociace kuchařů a cukrářů vybere manažera a kapitána národního týmu. Ti si tým sestaví. Jsou v něm lidé, kteří už zkušenosti z nějakých soutěží mají. Lidé, kteří jsou ochotni trénovat a vařit ve svém volnu. A také ti, které vaření baví a chtějí se v něm zdokonalovat. 

Trénovat budete stejně jako na soutěž v Singapuru i na podzimní mistrovství světa v Lucembursku. I tato příprava bude tak pečlivá?

Na mistrovství se bude konat ještě pečlivější příprava. Singapur byl obrovský úspěch, tedy v Lucembursku budeme pod drobnohledem. Přijedeme tam jako vítězové. Setkáme se už příští týden, domluvíme se, co budeme vařit. Zadání sice bude v Lucembursku stejné, tedy tříchodové menu. Ale bude to jiné roční období, nemůžeme dělat to samé co na jaře i na podzim. V Singapuru náš tým vařil jako předkrm terinu z halibuta a královského kraba. Hlavní chod obsahoval telecí svíčkovou, omáčku z foie gras. Dezert byl postavený na čokoládě a maracuji. Další tréninky tedy budou následovat. Navíc v Lucembursku nás čeká větší konkurence, zúčastní se třicet možná čtyřicet národních týmů.

Jan Horký je kapitánem šestičlenného národního týmu, který v Singapuru zvítězil. Je také českým Kuchařem roku 2008 a držitelem dalších desítek ocenění z národních i světových soutěží.

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Dále čtěte: Brexit a vysoké nájmy. Slavný šéfkuchař Jamie Oliver zavírá 12 restaurací

Nejdražší láhev vína na světě. Cabernet Sauvignon se prodal za 7,5 milionu korun

Sdílet:

Hlavní zprávy

Týdeník Echo

Koupit
×

Podobné články