Pražský hotel Holiday Inn lhal o původu hovězího masa

Kontroly původu masa

Pražský hotel Holiday Inn lhal o původu hovězího masaAKTUALIZOVÁNO 1
Domov
Echo24
Sdílet:

Hotel Holiday Inn v pražském Kongresovém centru vydával na svém jídelním lístku hovězí z Česka za maso z Austrálie. Při kontrole to zjistila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).  

Hotel nyní čeká správní řízení o uložení pokuty. Jeho ředitel Zdeněk Kovařík ale s rozhodnutím SZPI nesouhlasí, maso z českého chovu je podle něj používáno k přípravě jídel v jiných provozovnách a hosty o momentálním nedostatku australského masa vždy informuje obsluha.

Inspekce začala intenzivně kontrolovat restaurace, když vyšlo najevo, že v Polsku se dostávalo do oběhu hovězí z mrtvých či nemocných krav, a že se potenciálně závadné maso dostalo i do zahraničí včetně Česka. Skandál propukl koncem ledna a od té doby inspekce provedla více než 1000 kontrol.

"V jídelním lístku bylo u pokrmu uvedeno označení Hovězí steak z australské svíčkové s lilkovým pyré a restovanou zeleninou, ovšem kontrolou předložené dokumentace inspektoři zjistili, že kontrolovaná osoba klamala spotřebitele, neboť používala pro přípravu pokrmu surovinu z České republiky," uvedl mluvčí. Provozovatel podle něj na místě chybu v jídelním lístku napravil.

Podle Kovaříka ale hosty informovala obsluha restaurace o tom, že steak z australské svíčkové je momentálně stažen z nabídky kvůli nedostupnosti australského svíčkového hovězího masa u dodavatelů. "Svíčkové hovězí maso z českého chovu se v chladicích zařízeních nachází proto, že je využíváno při přípravě pokrmů v jiných našich provozovnách, například denním bistru nebo kantýně pro zaměstnance, kde tento týden bylo nejednou v nabídce, ale také využíváno v rámci skupinových akcí, při nichž hotel zajišťuje catering," sdělil Kovařík.

Tyto informace prý hotel vznesl jako námitku a jsou zaneseny v kontrolním protokolu. "Hotel Holiday Inn Prague Congress Centre prověří právní možnosti obrany proti nezákonnému postupu SZPI, kdy prostřednictvím svého mluvčího porušila ustanovení správního řádu o povinnosti zachovávat mlčenlivost o skutečnostech, které se úřední osoby SZPI dozvěděly při výkonu své činnosti," dodal Kovařík.

Už dříve v únoru inspekce objevila jiné případy klamání zákazníků. V královéhradeckém podniku Mexita Hradec dělali argentinskou roštěnou z mladého býčka z hovězího z Brazílie. V Děčíně nabízeli v Pizzerii Ciao - Ciao brazilské maso jako Carne di manzo - chlazené hovězí maso Argentina. V Mariánských Lázních zjistili inspektoři klamání v restauraci s názvem National Restaurant, kde carpaccio z jihoamerické hovězí svíčkové připravovali z masa původem z Nizozemska.

"SZPI bude v intenzivních kontrolách i tohoto segmentu pokračovat," dodal mluvčí.

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Čtěte také: Inspekce zveřejnila názvy restaurací, které klamaly s původem hovězího

Polský ministr zemědělství odvolal úředníka odpovědného za bezpečnost masa

Sdílet:

Hlavní zprávy

Weby provozuje SPM Media a.s.,
Křížová 2598/4D,
150 00 Praha 5,
IČ 14121816

Echo24.cz

×

Podobné články