Vinaři přemění hektolitry vína na desinfekční gel
VYUŽITÍ VÍNA
Vinaři ve Francii mají v důsledku světové koronavirové krize přebytky neprodaného vína, které zabírají místo ve sklepích pro novou sklizeň. Víno v sudech tedy bude přeměněno v desinfekční gel na ruce a etanol. Informaci přinesla francouzská agentura AFP nebo britský The Guardian.
„Třicet tři licencovaných destilérů bude moci od pátku víno vyzvednout a destilovat ho,“ oznámil Didier Josso ze zemědělského úřadu FranceAgriMer. Francouzští vinaři v důsledku koronavirové krize a omezení mezinárodní přepravy a obchodu neprodali miliony litrů vína. Alkohol, který z procesu vzejde, je určen výhradně pro potřeby farmaceutického a kosmetického průmyslu a na výrobu desinfekce na ruce. Vzniklý alkohol nemá být v žádném případě používán k výrobě tvrdého alkoholu, podotkl Josso.
Podle názoru odborníků bude nutno vydestilovat asi 3 miliony hektolitrů vína. Brusel odsouhlasil, že poskytne peníze z evropských veřejných fondů na destilaci 2 milionů hektolitrů. Vinaři mají čas do 19. června na rozhodnutí, kolik vína chtějí poskytnout. Za každý hektolitr obdrží 78 euro, pokud má víno certifikát AOC, který ho přiřazuje jako produkt daného regionu, a 58 euro za všechna ostatní.
Již na 500 vinařů z oblasti Burgundska darovalo kolem 3 000 lahví vína, které byly vydraženy a zisky z prodeje šly na podporu zdravotníků v zemi. Přitom úroda burgundských vinařů dlouhodobě trpí. V roce 2016 ji poškodila krupobití, v roce 2017 zase mrazy a v roce 2019 mrazy a sucho.
K podobným projektům přistupují i vinaři v Itálii. V květnu požádali vládu o povolení a peníze na výrobu desinfekce na ruce. Jejich cílem je zužitkovat 1,5 až 2 miliony hektolitrů vína.