Polská masná story nekončí. Ve více než tuně polského drůbežího masa v Lounech byla salmonela
Polské maso
Ve 1200 kilogramů mražených kuřecích stehen z Polska našli veterináři salmonelu. Zásilku objevili ve velkoobchodním skladu, řekl mluvčí Petr Novotný – Gastroplus v Lounech. Část dodávky již odešla z lounské firmy k několika zákazníkům. Některé z nich už firma kontaktovala, další osloví co nejdříve.
Kontaminovaného masa může být více, stejná šarže šla i do Královéhradeckého, Zlínského a Olomouckého kraje. Zboží vyrobila polská firma Inter-Natural 2000.
Větší část dodávky veterináři zablokovali a další šarže přezkoumají. Podle Novotného bude ale celá dodávka, i kdyby byla nezávadná, buď zlikvidována, nebo vrácena dodavateli.
„Zboží bylo dodáno přes firmu, s kterou spolupracuji dlouhou dobu, a nikdy jsme neměli problémy. Není tedy důvod ukončit spolupráci, kvůli jednomu, i když připouštím, že velice závažnému problému. Věřím, že i on obchodoval v dobré víře a že nechce distribuovat závadné maso,“ dodal.
České úřady se v poslední době zabývaly problémy s polským hovězím masem, kde se našla salmonelóza. Od čtvrtka kvůli němu platí mimořádná veterinární opatření, podle kterých se musí hovězí z Polska před uvedením na trh na salmonelu testovat v akreditovaných laboratořích. Nyní se objevilo i drůbeží s choroboplodnými zárodky.
„Uvedených 1200 kilogramůkg kuřecího masa bylo součástí zásilky stejné komodity téhož původu o celkové hmotnosti 4800 kilogramů. Veškeré nedistribuované mražené drůbeží maso, celkem 3940 kg, bylo zajištěno a uskladněno odděleně a čeká se na laboratorní výsledky,“ dodal mluvčí. V drůbežím mase bývá salmonela častěji než v hovězím.
Bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění. Lze je zničit dostatečným tepelným opracováním potravin. Do organismu pronikají výhradně ústy, vylučují se stolicí, případně močí. Nákaza se přenáší potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou.