Vědci objevili požírač CO2. Dokáží uměle urychlit vznik magnezitu

Vědci objevili požírač CO2. Dokáží uměle urychlit vznik magnezituNOVÉ
Minerál magnezit. Foto:

Shutterstock

Svět

Revoluční objev?

fk Echo24

Koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře se považuje za jednu z hlavních příčin globálního oteplování. Vědci nyní přišli na způsob, jak množství oxidu výrazně a hlavně rychle snížit. Povedlo se jim uměle urychlit vznik magnezitu, což je minerál, který nebezpečný plyn pohlcuje. Výsledky svého bádání nyní zveřejnili na Goldschmidtově konferenci Geochemické společnosti v Bostonu.

„Naše práce ukazuje dvě věci. Zaprvé jsme vysvětlili, jak a jak rychle se magnezit přirozeně tvoří. Toto je proces, který trvá stovky tisíc let na povrchu Země. Zadruhé jsme demonstrovali způsob, jak lze tento proces dramaticky urychlit,“ řekl o objevu vedoucí výzkumu profesor Ian Power z Trentské univerzity v kanadském Ontariu.

Co přesně znamená „dramatické urychlení“ vzniku magnezitu? S pomocí tzv. polystyrenových mikrosfér jako katalyzátoru lze užitečný minerál vytvořit již do 72 hodin. Výhodou je i to, že tvorba neboli krystalizace magnezitu mikrosféry nijak nepoškozuje a lze je tedy užít opakovaně. Celý proces navíc probíhá za pokojové teploty, a je tudíž energicky velice nenáročný.

„Prozatím jsme si vědomi, že se jedná o experimentální proces, který bude potřeba navýšit, než si budeme jisti tím, že magnezit může být použit k pohlcování oxidu… Celé to záleží na několika proměnných, včetně cen uhlíku a zdokonalování technologie ukládání plynu v minerálu, ale nyní již víme, že věda to umožňuje,“ uzavírá optimisticky Power.

Mikrosféra Mikrosféra je částicí oxidu křemičitého a oxidu hlinitého naplněné oxidem uhličitým a dusíkem. Pro své vlastnosti, jako je vysoká odolnost proti extrémním teplotám i tlaku, nízká nasákavost a schopnost tlumit vibrace, se využívá pro řadu odvětví v průmyslu.

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Čtěte také: Jak rychlá je smrt? Zkáza buněk postupuje dva milimetry za hodinu, změřili vědci

Související články