Ferrero stahuje Kinder vajíčka. Některá mohou obsahovat salmonelu
PROBLÉMOVÁ KINDER VAJÍČKA
Italský výrobce cukrovinek Ferrero preventivně stahuje z trhu v ČR a na Slovensku některé šarže čokoládových vajíček nebo bonbonů Kinder vyrobených v Belgii. Reaguje na možné spojení s několika hlášenými případy salmonely, v žádném z výrobků firmy ale testy tuto bakterii nenašly. Salmonela způsobuje akutní průjmové onemocnění.
Ke stahování výrobků z trhu firma přistoupila krátce před Velikonocemi, kdy se prodej čokoládových vajíček zvyšuje. „Bereme tuto situaci mimořádně vážně,“ uvedla firma. Z prodeje stahuje osm druhů cukrovinek Kinder vyrobených v Belgii s datem minimální trvanlivosti mezi letošním 19. únorem a 27. zářím. Seznam stahovaných výrobků je na webu kinder.cz.
Už zakoupené výrobky lidé nemají jíst a mají kontaktovat firmu na e-mailu ferrero.ceska@ferrero.com. Na další cukrovinky Ferrero, včetně ostatních výrobků značky Kinder, se opatření nevztahuje, upozornila společnost.
K podobnému kroku Ferrero už dřív v tomto týdnu přistoupilo v Británii. Tamní agentura pro zdravotní bezpečnost (UKHSA) podle agentury Reuters uvedla, že bylo zjištěno nejméně 63 případů onemocnění spojených s těmito výrobky a většinou šlo o potíže u dětí mladších pěti let.
Bakterie salmonela způsobuje průjmové onemocnění salmonelóza. Jeho výskyt zůstává v ČR i Evropské unii v posledních letech stabilní a nezměnila ho ani epidemie koronaviru, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ). „Od roku 2008 pozorujeme v ČR stabilní trend s průměrnou incidencí 105 případů na 100.000 obyvatel za rok,“ píše se ve zprávě SZÚ. Loni se v Česku objevilo 10.085 případů salmonelózy, na 100.000 obyvatel tak připadalo zhruba 94 onemocnění.