Pivo jako pomazánkové máslo. Brusel Čechům zamítl novou vyhlášku
Je ležák ležákem?
Bruselští úředníci musí posvětit, jak mají Češi označovat svůj národní nápoj. Znalí pivaři dobře vědí, že pivo, které má na etiketě napsáno ležák, ve skutečnosti opravdovým ležákem být nemusí. Aby však bylo na etiketách správné označení – například „silné pivo“ – si ale pivaři budou muset ještě počkat. Brusel totiž odmítl vyhlášku českého ministerstva zemědělství, která měla mimo jiné změnit právě značení piv.
Značení piv paradoxně doplatilo na to, že se ocitlo ve stejné vyhlášce, která hovoří i o minerálních vodách. Právě jejich značení se Evropské komisi nelíbilo, ovšem vyhláška byla zamítnutá jako celek. „Návrh vyhlášky o požadavcích na nápoje, kvasný ocet a droždí zahrnuje mj. oblast nealkoholických a alkoholických nápojů včetně piva. Negativní stanovisko Evropské komise k návrhu vyhlášky se vztahuje pouze na způsob označování ochucených minerálních a pramenitých vod. Do definic výroby či označování českého piva Komise nijak nezasahovala,“ uvedla pro Echo24 Markéta Ježková, mluvčí ministerstva zemědělství.
České ministerstvo doposud neví, jak se k zamítavému stanovisku Evropské komise postaví. Podle Ježkové si nejprve musí vypracovat analýzu.
V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.
Obdobně mluví i prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň, který se podílel na vypracování vyhlášky, kterou nyní Brusel zamítl. „Tím se schvalovací proces zastavil a vyhláška je zpět na ministerstvu zemědělství k přepracování. Co s tím ministerstvo bude dělat a jak dlouho to bude trvat, je ve hvězdách,” řekl pro deník Echo24.
S rozhodnutím Evropské komise není spokojený ani Český svaz pivovarů a sladoven, který s ministerstvem spolupracoval. „Nyní je situace plně v rukou ministerstva zemědělství,“ uvedla výkonná ředitelka svazu Martina Ferencová. Podle ní je nešťastné, že Evropská komise zablokovala celou vyhlášku, i když se výtky týkaly pouze minerálních vod.
Podle obou svazů je přitom změna v označování piv už nutná, protože nynější .označování vznikalo v době, kdy v Česku cizí druhy piva prakticky nebyly. „Stávající označování nerozlišuje druhy piva podle způsobu výroby (ležáky, ale, stout, spontáně kvašená, svrchně kvašená), ale rozlišuje pouze sílu piva (extrakt původní mladiny), podle níž jsou piva dělená (stolní, výčepní, ležáky, silná),“ vysvětlil Šuráň. Proto jsou doposud s jako ležák označovaná všechna jedenáctistupňová a dvanáctistupňová piva, i když jim takové označení nepatří.
Svrchně kvašená piva by se proto podle návrhu měla nazývat plná piva, třináctistupňová a vyšší se budou označovat jako silná piva. Piva mezi sedmi a deseti stupni budou nadále výčepní.
Přestože vyhláška ještě neplatí, už se počítá s její novelizací. Podle Ferencové by se totiž měly značit na pivu i nutriční hodnoty. Šuráň dodal, že svaz bude chtít ještě více upřesnit značení speciálních piv. „Nejkřiklavější rozpory odstraňuje, nicméně ani ona zatím nezavádí klasifikaci piva podle způsobu výroby a bude muset být do budoucna novelizovaná,“ uvedl.