Další problém Agrofertu. Na Slovensku stahuje z prodeje drůbeží maso
Nebezpeční salmonely
Přední slovenský producent drůbežího masa, společnost Hyza z české skupiny Agrofert, preventivně stáhl z obchodní sítě na Slovensku část svých produktů. Zároveň vybídl spotřebitele, aby zakoupené výrobky vybraných šarží nekonzumovali. Firma to zdůvodnila tím, že v prostředí chovu u jednoho z dodavatelů živé drůbeže se vyskytla salmonela, samotné maso kontaminováno prý nebylo.
„Externí dodavatel živých kuřat nám dodatečně oznámil, že prostředí chovu nesplňovalo některé veterinární normy. Zpracované maso ovšem podle testů normy splňovalo a bylo absolutně zdravotně nezávadné,“ citoval server Sme.sk mluvčího Agrofertu Karla Hanzelku. Firma prý od dodavatele drůbeže bude požadovat náhradu škody.
Oznámení o stažení dvou šarží chlazené drůbeže, která byla poražena 11. a 12. ledna, zveřejnily prodejny na Slovensku. Hyza v letáku uvedla, že jde o celá kuřata, naporcované kuřecí maso a o kuřecí droby.
Uvedené šarže produktů jsou podle Hanzelky nyní již po datu spotřeby. Zákazníci, kteří si maso koupili, ho mohou vrátit a zpět dostanou i peníze. Není známo, jaké množství podezřelého masa si lidé koupili.