Až 40 let staré maso. Čína polapila pašeráky potravin
Zátaz celníků
Přes 100 tisíc tun masa zadrželi čínští celníci napříč celou zemí během rozsáhlého zátahu proti pašerákům. Některé bylo podle celníků až 40 let staré. Informoval o tom server China Daily.
„Byl to takový pach. Málem jsem se pozvracel, když jsme otevřeli dveře. Maso vyplňovalo celý prostor,“ řekl China Daily jeden z celníků. Maso, které prošlo před 40 lety, úředníci našli v čínské autonomní oblasti Kuang-si, která leží u hranic s Vietnamem.
Čínská celní správa zabavila obrovské množství kuřecího, hovězího i vepřového masa v hodnotě v přepočtu 11,4 miliard korun 14 různým gangům. Pašeráci maso povětšinou nakoupili za nízkou cenu v zahraničí, nelegálně ho převezli na území Číny a chtěli ho draze prodat na místním trhu.
Nelegální převoz masa přes hranice bez jakýchkoli regulí nebo kontroly přitom znamená, že pašeráci během cesty nemusí řešit vhodnou teplotu, v níž maso uchovávají. „Pašeráci chtějí hlavně ušetřit, takže často místo náklaďáků s chladícími boxy využívají ty klasické,“ uvedl Jang Po z čínské celní správy s tím, že když jim maso za špatných převozních podmínek rozmrzne, jednoduše ho zamrazí znovu.
Čtěte také: Čína si staví ‚velkou písečnou zeď‘
Pro spotřebitele to pak znamená vážné zdravotní riziko, pokud takto uchované maso zkonzumují. Podle Janga se maso nejčastěji pašuje přes Hongkong nebo hranici s Vietnamem. Pašerákům s masem prý také napomáhá rozmach internetového prodeje potravin, který zákazníkům čerstvost masa nezaručuje.
Jedná se tak o další z řady skandálů v Číně ohledně potravin. V roce 2008 například tamní nemocnice hospitalizovaly na 54 tisíc dětí, které požily kojenecké mléko s příměsí chemikálie melamin, který se používá při výrobně plastů a průmyslových hnojiv.
Nedávno také čínské úřady odhalily, že firma Shanghai Husi Food prodává do japonských poboček mezinárodních řetězců, jako je Starbucks, Burger King nebo McDonalds, prošlé maso.