2 ČESKÁ STOPA V KOSTARICE

Česká káva ‚Šumava‘ válcuje Ameriku. Vyhrála i prestižní cenu

, NOVÉ

Témata: , ,

Čím dál tím větší oblibu nejen ve Střední America si získává „česká“ káva z kostarické farmy Sumava. Farmu pojmenovanou po českém národním parku Šumava založil český investor v roce 2015. Tamní káva je natolik úspěšná, že letos dokonce obdržela prestižní cenu Cup of Excellence.

Nechybělo přitom mnoho a na místě, kde nyní rostou kávovníky, mohla být jen pustá zem. Kostarický pěstitel kávy Francisco Mena se totiž díky souhře náhod v roce 2015 dostal do kontaktu s českým investorem, který chtěl v latinskoamerické zemi otevřít kávovou farmu. Díky Menově úsilí a české investici se tak podařilo obnovit pozemky, které předchozí majitel nechával ležet ladem.

Francisco Mena, který se pěstitelství kávy věnoval už dřív, se následně začal o svěřené pozemky starat jako o vlastní – zplanýroval pozemky, připravil půdu a zasadil kávovníky. Lásku ke svěřeným rostlinám přitom vyžaduje i od svých podřízených. „Nezapomeňte dát každé z nich pusu,“ řekl podle kostarického listu The Tico Times s úsměvem pracujícím dělníkům, když kontroloval jejich práci.

A Menova svědomitá práce se nakonec vyplatila. V prvním roce fungování se káva z farmy Sumava umístila na 13. místě v prestižní soutěži Cup of Excellence, letos se už ale „česká“ káva umístila na místě prvním a Mena si tak mohl převzít vysněné prestižní ocenění.

Televizní reportáž o kávě Šumava si můžete prohlédnout zde.

Kávovníky farmy Sumava se nachází uprostřed strmých kopců poblíž aktivní sopky Poás, která se tyčí k nebi několik desítek kilometrů severně od hlavního města San José. Podle listu The Tico Times je to právě kombinace sopečné půdy, velké nadmořské výšky (přibližně 1600 metrů nad mořem) a místního podnebí, co dává kávě z farmy Sumava jedinečnou chuť.

Kromě vhodných podmínek a kvalitní práce se na výjimečné chuti podle kostarického listu podepsal i zvláštní postup při zpracování kávových třešní. Za normálních okolností se totiž tyto třešně oloupou, umyjí, umístí do nádrže a následně se nechají vysušit, přičemž voda použitá při loupání, se vyhodí. Mena ale tuto vodu přilil k té, v níž ležely už oloupané třešně, čímž podle listu ještě více koncentroval cukry a chutě, které se v třešních vyskytují.

Čtěte také: Kávu pro Nestlé a další značky dodávají i dětští otroci

,

Vážení diskutující,
Echo24.cz chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky urážlivé, vulgární, xenofobní, odkazy na jiné internetové stránky či takové příspěvky, které odporují obecné lidské slušnosti. Před vložením vašeho příspěvku prosím zkontrolujte, zda jste opravdu přihlášeni. V opačném případě se váš příspěvek ukáže jen na vašem monitoru, ale do diskuze se nezanese.