Vláda žene rozvolňování, pak brzdí optimismus. Pro pivovary či restaurace je to problém
ROZVOLŇOVÁNÍ
Vládní komunikace působí problémy podnikatelům, kterých by se mohlo týkat další rozvolňování. Optimistická vyjádření ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) vystřídala během dvou dnů mnohem pesimističtější vyjádření dalších členů vlády, vyhlásit případné snížení stupně rizika má navíc jen den předem. Podnikům, jako jsou například restaurace či pivovary, to však může způsobovat velké problémy.
Ministr zdravotnictví Jan Blatný od neděle avizoval, že má s velkou pravděpodobností dojít k dalšímu rozvolňování na konci listopadu. O velmi pravděpodobném rozvolnění v pondělí 30. pak mluvil znovu ve středečním rozhovoru pro MF Dnes. V ten samý den však vystoupil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) s tím, že situace je nejednoznačná a ke snížení stupně rizika dojít nemusí, podobně pak ve čtvrtek situaci za nedobrou označil premiér Andrej Babiš (ANO).
Vyjádření členů vlády však komplikují situaci pro podniky, které potřebují na otevření delší přípravu. „Restauratéři, pivovary a další dodavatelé nevědí, jestli mají pokračovat v přípravách nebo je zastavit. “ uvedla pro deník Echo24 výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová.
„Celá příprava je náročný proces, na kterém se podílí desítky tisíc zaměstnanců v gastronomii a další tisíce lidí z pivovarů a od dalších dodavatelů. Pokud se v průběhu těchto příprav situace změní a vláda začne původně avizovaný termín zpochybňovat, jako se stalo v tomto týdnu, je to velký problém,“ dodala Ferencová.
Situaci komplikuje také to, že má vláda rozhodnout o případném snížení stupně rizika v zemi jen den předem, jednat o tom budou ministři v neděli, tedy o den dřív, než by odpovídalo protiepidemickému systému (PES). „Otevření ze dne na den je velmi komplikované,“ uvedl pro Echo24 prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. „Na přípravu jsou potřeba alespoň dva až tři dny, na což jsme vládu opakovaně upozorňovali,“ dodal.
Obchody podle něj musí například naplánovat pracovní směny, v mnohem horší situaci jsou však restaurace. „Nemohou investovat poslední rezervy do nákupu potravin, když nebudou mít jistotu, že se v pondělí skutečně otevře,“ uvedl Prouza. Velký problém je také personál, jehož počty hotely či restaurace upravily, řekl deníku Echo24 prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek. Náročná je pak pro gastronomické podniky i příprava ohledně dodávek piva.
Podle Ferencové to trvá i při maximálním nasazení přibližně týden. „Za tu dobu je potřeba spojit se se všemi gastronomickými podniky a zjistit, jestli se chystají v daném termínu otevřít. Následně probíhá objednávka a distribuce sudového piva, případně závoz tankového piva,“ uvedla Ferencová. U plně uzavřených podniků či těch, které pivo neprodávaly, je pak potřeba provést sanaci výčepního zařízení a další údržbu, dodala.
Vláda by podle ní měla koordinovat svá prohlášení, postupovat jednotně a dodržovat zavedený systém PES. „V opačném případě budou pivovarům i hospodám vznikat další náklady související se zbytečným zavážením a přípravou provozů ke znovuotevření,“ dodala Ferencová. Držet se schváleného systému PES by měla vláda i podle Václava Stárka. „Není úplně ideální, když se teď někteří představitelé vlády, jako třeba pan ministr vnitra, vyjadřují k tomu, abychom to neuspěchali,“ řekl deníku Echo24.