‚Nekupujte palmový olej.‘ Lidé se šikují na Facebooku

Facebookem proti palmovému oleji

‚Nekupujte palmový olej.‘ Lidé se šikují na FacebookuNOVÉ
Indonésie se potýká s požáry kvůli kácení pralesů, které tak ustupují pěstování palmy olejné. Foto: FOTO: Repro YouTube/TomoNews US
2
Domov
Barbora Pánková
Sdílet:

Ještě nedávno patřil palmový olej mezi suroviny, kterých si lidé nevšímali. Najednou však začaly vznikat na sociálních sítích desítky skupin, které bouřlivě řeší nejen ekologické důsledky kvůli kácení pralesů, aby bylo místo pro pěstování palmy olejné, a požárům. Zajímají se také o zdravotní následky jeho konzumace.

Všechno změnilo patrně nové nařízení Evropské unie, které přikazuje přesněji označovat složení potravin. Přitom byl palmový olej donedávna skryt pod názvem rostlinný olej nebo rostlinný tuk ve výrobcích jako čokolády, slané a sladké sušenky, müsli tyčinky, smažené brambůrky, instantní polévky, margaríny, směsné stolní oleje a další. Od roku 2015 to ale nestačí.

Lidem vadí především kácení pralesů a následné požáry, které zachvacují Indonésii. Země patří společně s Malajsií k největším světovým producentům palmového oleje. „Fakt je mi na blití. Ale ne z toho požáru, ale z lidstva,“ napsal muž ve facebookové skupině Koalice proti palmovému oleji. Na problém dlouhodobě upozorňuje také organizace pro ochranu životního prostředí Greenpeace.

Uživatelé řeší také zdravotní následky, které s používání palmového oleje souvisejí. „Myslím si, že prakticky nevíme, co jíme,“ postěžovala si žena ve zmíněné skupině, která dostala více jak deset tisíc lajků. Lidé proto na sociálních sítích vyzývají k bojkotu výrobků, ve kterých je tento olej. Apelují na ostatní, aby četli informace na obalech a podle toho nakupovali.

S blížícími se vánočními svátky a pečením cukroví je tato diskuse ještě živější a lidé zveřejňují fotografie výrobků, ve kterých tento typ rostlinného tuku není. „Dneska jsem nakupovala a doslova jsem už byla naštvaná,“ rozčilovala se další uživatelka ve skupině Bojkot: palmový olej a vyjmenovala potraviny.

Někteří výrobci už na tyto tendence stihli zareagovat a na obalech se chlubí obrázkem přeškrtnuté palmy na znamení, že zmíněný rostlinný tuk nepoužili. Jedním z nich je například česká společnost Cerea. „Podle spotřebitelů bylo škoda, že výrobek není nijak označený, když palmový olej neobsahuje,“ prohlásila firma pro deník ECHO24.cz.

Nicméně prozatím se nejedná o rozšířený trend, což pro ECHO24.cz uvedly řetězce Lidl a Billa. „Dosud nás informoval pouze jeden dodavatel zmrzlin o změně receptury z toho důvodu, že se chce používání palmového oleje vyhnout,“ řekla mluvčí Billy Lucie Borovičková s tím, že to ale na obalu nijak nezdůraznil. Ani v prodejnách Lidlu takto označené výrobky nejsou. „Speciální značku o obsahu palmového oleje na obalech výrobků nepoužíváme,“ doplnila mluvčí řetězce Jitka Vrbová.

Že palmový olej, který po zpracování přichází o živiny, není pro lidské zdraví zrovna prospěšný, uvedla i nutriční terapeutka Kateřina Boesenberg. „Zahříváním na vysokou teplotu dochází k oxidaci saturovaných tuků, které se pak pro náš organismus stávají toxickými,“ řekla pro deník ECHO24.cz.

Zdravotní důsledky se podle ní projevují nenápadně a palmový olej zatěžuje především zažívání a játra. „Obecně dochází k postupnému oslabení organismu, zvýšení zánětlivosti a nejčastěji vzniku civilizačních chorob – kardiovaskulárních, diabetes, onkologických,“ dodala nutriční terapeutka.

Čtěte také: Pořad o zdravé výživě doporučil i polévku z pytlíku

Další přešlap Opavie. Arašídové tatranky bez arašídů

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články