Pozor na hořké cukety a okurky, mohou být velmi nebezpečné

Nebezpečná zelenina

Pozor na hořké cukety a okurky, mohou být velmi nebezpečné 1
Svět
Echo24
Sdílet:

V Německu zemřel 79letý muž poté, co se otrávil doma vypěstovanou cuketou. Ta totiž obsahovala jedovatou látku zvanou kukurbitacin. Dnes o tom informovala agentura DPA s tím, že případ překvapil i vědce.

Senior se svou manželkou snědli cuketový nákyp, po kterém se jim udělalo zle. Lékaři nejdříve předpokládali, že pár trpí infekcí trávicí soustavy. Poté ale klinika v jihoněmeckém Heidenheimu, kde byla dvojice hospitalizována, našla příčinu zdravotních potíží v cuketě.

„Muž nám sdělil, že chutnala hořce. Přesto ji ale snědl,“ uvedla klinika s tím, že senior zemřel v neděli. Jeho o sedm let mladší manželka otravu přežila, neboť snědla menší porci cuketového pokrmu.

Stuttgartský chemický a veterinární institut CVUA v souvislosti s mužovým úmrtím uvedl, že při konzumaci hořkých cuket, okurek nebo hořké tykvové polévky je třeba se mít na pozoru. Tykvovitá zelenina totiž může v takovém případě obsahovat jedovatý kukurbitacin, který se varem nezničí. CVUA nicméně dodala, že zmíněné úmrtí je první zaznamenané po pozření cukety.

Sdílet:

Hlavní zprávy

Týdeník Echo

Koupit
×

Podobné články