Kvůli EET zavírá více než 1000 restaurací, ostatní zdražují

ELEKTRONICKÁ EVIDENCE TRŽEB

Kvůli EET zavírá více než 1000 restaurací, ostatní zdražujíNOVÉ
Ilustrační foto. Foto: Foto: Shutterstock.com
2
Domov

ly Echo24

Zbývá jen den do ostrého startu elektronické evidence tržeb (EET) a už nyní je jasné, že evidence bude mít velký dopad i na samotné zákazníky. Přes tisíc hospod zavře, další provozovny již připravují zdražení. Odlišné ceny lze zaznamenat už v poledních nabídkách na tento týden, kdy se cena jídla od čtvrtka zvedne. Ministr financí Andrej Babiš nervozitu podnikatelů nijak neulehčuje, zdražují podle něj ti, kteří dosud na daních prý podváděli.

Pivovarům odhlásilo odběr piva už přes tisíc restaurací. Ředitel Plzeňského Prazdroje Tomáš Mráz řekl serveru Novinky.cz, že činnost ukončují především malé a vesnické hospody, které nepodávají teplé jídlo. Hlavní dopad však čeká až v prosinci a lednu. Podobně mluví i zástupci dalších pivovarů. Podle Asociace hotelů a restaurací ČR ukončí činnost 15 až 20 procent podnikatelů.

Mnozí restauratéři zavedení evidence tržeb kompenzují vyššími cenami. Podnikatelé to avizovali již dříve, nyní to zákazníci pocítí na vlastní kůži. Podle serveru Seznam Zprávy například zdražují polední menu v hospodách na pražském Smíchově. Při pohledu na týdenní menu pizzerie Il Nostro lze vidět cenový rozdíl mezi středeční a čtvrteční nabídkou.

Ministr financí Andrej Babiš však tvrdí, že není žádný důvod ke zdražování, zavedení EET podle ministra nestojí podnikatele prakticky žádné náklady. Ve středu ve Sněmovně dokonce řekl, že hospody, které zdražují, doteď podváděly. Prý by měly naopak zlevňovat, protože pro restaurace bude od čtvrtka platit nižší 15procentní daň.

Na sociálních sítích se mezitím množí fotografie a příspěvky od restaurací, které od 1. prosince navždy zavřou. Mnozí se netají záští vůči EET, jiní majitelé důvod neuvádějí – zavření podniku těsně před svátky, kdy bývají vyšší tržby, však mluví samo za sebe.

Podnikatelé, kteří chtějí pokračovat, však s ministrem nesouhlasí, náklady jsou podle nich v řádech tisíců až desetitisíců korun. Zdražovat hodlá provozovatel lyžařského areálu a penzionů v Ostružné Petr Jonáš, který podle ČTK vypočítal, že EET bude jeho podnik ročně stát zhruba 300 tisíc korun. Část nákladů souvisí s pořízením a provozem online evidence tržeb přijatých od hostů v restauraci a penzionech. „Budu muset navíc zaměstnat dalšího člověka. Neumím si to vůbec představit, protože nemůžeme sehnat ani uklízečky, natož recepční, které můžu svěřit peníze,“ řekl Jonáš.

Nového zaměstnance chce najmout i Dalibor Ondráček, který v Olomouci provozuje restauraci U Anči a který už systém testoval. „V době obědů bude u nás muset pracovat jeden člověk navíc, aby hosté zbytečně nečekali,“ řekl ČTK Ondráček. Evidence tržeb podle něj zdržuje při placení, jelikož na potvrzení se čeká několik vteřin až minut. Počáteční náklady Ondráček odhadl na 20 tisíc korun.

Majitel restaurace Mozaika v Uherském Hradišti Jiří Lipina také zveřejnil ve středu na Facebooku prohlášení, ve kterém oznamuje zákazníkům zdražování. Dražší však má být jen točené pivo a podle Lipiny není důvod k většímu zdražování. Náklady podle něj nejsou tak velké, aby se muselo zdražovat v řádu desítek korun. „Znatelné zdražování je v drtivé většině důvodem pro nahrazení nepřiznávané části obratu a jen ve velmi málo případech se jedná o skutečný odraz finanční zátěže při pořízení kompatibilního systému,“ myslí si Lipina, který se ve svých slovech shoduje s Andrejem Babišem. Sám však říká, že EET v této podobě není správná.

Čtěte také: Skupina senátorů chce zrušit EET. Do konce roku se jednání nestihne

EET startuje zítra. ‚Podnikatelům až teď dochází, v čem je problém‘

Podnikatelé a EET díl č. 5: Dát šanci studentce je ‚půlmilionové‘ riziko