Obědy podražily. Pod stovku už se najíte jen málokde
Zdražování
Obědy v restauracích podražily meziročně o více než pět korun. Zatímco loni v září byla průměrná útrata 103,70 koruny, letos to bylo 109,20 koruny. Vyplývá to z reálných útrat se stravenkovou kartou Ticket Restaurant. Podle stravenkové společnosti Edenred je za zdražením elektronická evidence tržeb a růst cen másla a mléčných výrobků. Výraznější růst cen obědů očekává i v říjnu. Nejdráže je v Praze, do sto koruny se z krajských měst dá najíst pouze v Olomouci.
Během posledních 12 měsíců tu máme druhou výraznou vlnu růstu cen v restauracích,“ uvedl manažer Ticket Restaurant Jiří Brych. Poprvé to bylo koncem loňského roku, kdy stravovací zařízení zdražovala zejména kvůli zavádění elektronické evidence tržeb a nyní je podle Brycha hlavním důvodem výrazný růst cen některých surovin – zejména másla a mléčných výrobků.
Útraty za obědy ve třetím čtvrtletí rostly nejvíce v září. „Nárůst cen másla a mléčných výrobků totiž v prázdninových měsících do určité míry v létě kompenzovala levnější zelenina,“ poznamenal Brych.
Nejvíce za oběd zaplatili v září Pražané, a to v průměru 121,60 Kč. Za metropoli se dále řadí Brno, kde útrata za oběd dosáhla 115,30 Kč. Výrazněji přes sto korun zaplatili v průměru za oběd lidé ještě v dalších třech krajských městech – v Českých Budějovicích (110,40 Kč), Liberci a Plzni (shodně 108 Kč). Naopak nejméně, 99,90 koruny, zaplatili v září za oběd lidé v Olomouci.
Údaje společnost sbírá od 70.000 českých zaměstnanců, kteří kartu k platbě obědů používají, měsíčně jde o více než milion transakcí.
Z výsledků ankety na portálu Profesia.cz pak vyplývá, že čeští zaměstnanci si nejčastěji k obědu nosí jídlo z domova. Tento trend se stále větší oblibou ‚domácího vaření‘ spíše narůstá. Oběd z domova do práce si nosí 38 procent respondentů. Následují ti, kteří chodí na oběd do restaurací v okolí práce nebo si jídlo nakupují v okolních obchodech (31 procent). Z toho větší část dostává právě stravenky. Pro 27 procent jídlo zajišťuje zaměstnavatel, tedy mají vlastní jídelnu nebo soukromníka, který se o obědy postará. Dovážkovou službu podle ankety využívají zatím jen čtyři procenta respondentů, ale jejich podíl je na vzestupu.