8000 lidí pochodovalo za legalizaci marihuany

8000 lidí pochodovalo za legalizaci marihuany 2
Krátké zprávy
Sdílet:

Kolem 8000 lidí se zapojilo v centru Prahy do pochodu za legalizaci konopí. Akce je součástí celosvětové kampaně Million Marihuana March, která se v Praze konala již po sedmnácté. Pochod se obešel bez vážnějšího incidentu.

Průvod se za hudebního doprovodu vydal z Karlova náměstí přes Václavské náměstí a Vinohradskou ulicí do žižkovského parku Parukářka, kde se počet účastníků happeningu ještě rozrostl. V parku se začaly střídat kapely, diskutovali zde i někteří kandidáti do eurovoleb. Pořadatelé zde i připravili program pro děti, trh či přednášky. V noci bude akce pokračovat v pražských klubech.

Demonstrující s sebou měli transparenty podporující legalizaci marihuany. Kromě kouření konopí se velká část z nich posilňovala i pivem či vínem. Účastníci průvodu byli převážně mladí lidé, kteří v ulicích Prahy občas také pískali na píšťalky. „Zájem účastníků je každým rokem vzrůstající, což je podporující. Hlavním požadavkem celosvětové demonstrace je legalizace pěstování a držení konopí pro vlastní potřebu," uvedl Robert Veverka,předseda občanského sdružení Legalizace.cz a hlavní pořadatel pochodu.

Pochod se podle mluvčího pražské policie Jana Daňka obešel bez vážnějšího incidentu. Policisté museli řešit pouze dvě podezření z přestupku, která se týkala držení několika gramů marihuany. Majitelé drogy byli podle něj převezeni na policejní služebnu, kde s nimi byl přestupek vyřešen.

Letos sdružení také upozornilo na nedořešenou legislativu kolem léčebného konopí a loňský zásah proti majitelům tzv. growshopů. „Policie zlikvidovala poměrně velké množství legálních podnikatelů, kteří nepáchali žádnou trestnou činnost,“ řekl Veverka. 

Sdílet:

Hlavní zprávy