Aroma v tuzemáku může způsobovat rakovinu, Česko by však chtělo v EU výjimku
nebezpečný nápoj
- red,
Evropská úřad pro bezpečnost potravin vypracoval studii, která by ve svém důsledku mohla vést ke změně českého tuzemáku. Rakovinu podle odborníků způsobuje rumové aroma. Pokud by EU chtělo ingredienci zakázat, ministerstvo zemědělství by žádalo výjimku. Píše ihned.
Studií se bude zabývat Evropská komise, která rozhodne, zda je látka způsobující rakovinu natolik nebezpečná, aby ji v unii zakázala. Podle ministra zemědělství Mariána Jurečky by v případě takového rozhodnutí žádala Česká republika výjimku. Zákaz by zkomplikoval podnikání firmám, které tuzemák vyrábí, a které by musely změnit složení. Veškerý rum přitom podle údajů Unie výrobců a dovozců lihovin tvoří až čtvrtinu všeho vypitého alkoholu v Česku.
Ministerstvo bude chtít vidět všechny podklady a z nich vyvodit, nakolik je množství látky používané v českých výrobcích nebezpečné. Čeští odborníci pak podle Jurečky porovnají množství složky s běžnou spotřebou rumu.
Problémy však nebudou mít jen Češi. I ostatní státy látku v různých výrobcích používají. Evropská komise proto projednává status „rumového aroma“ s jednotlivými členskými státy. Brusel ve výsledku může používání látky zarazit, nebo udělit jednotlivým státům výjimky, na což Češi ostatně spoléhají.
V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.
Unie výrobců a dovozců lihovin České republiky s výsledky studie nesouhlasí. Podle nich je látka ve výrobcích natolik ředěná, že tak malé množství nemůže nic způsobit. Spíše očekávají větší škody pro český byznys. Největší české likérky se proto chtějí domluvit na společném postupu.
Český rum se na půdě Evropské unie řeší již podruhé. Komise v roce 2003 zakázala používat název tuzemský rum, jelikož se český alkoholický nápoj nevyrábí z třtinového cukru.