Po nákaze bakterií E.coli zemřel člověk. Vyšetřování se zaměřuje na hamburgery z McDonald’s
NÁKAZA Z MCDONALD’S
Jednoho mrtvého a desítky nemocných si ve Spojených státech vyžádala nákaza způsobená bakterií E.coli pocházející pravděpodobně z hamburgerů restaurací McDonald‘s. Informuje o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na úterní prohlášení amerického Úřadu pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC).
Infekce zřejmě spojená s hamburgerem s názvem Quarter Pounder se zatím v deseti amerických státech prokázala u 49 lidí, z nichž deset muselo být ošetřeno v nemocnici. Nejpostiženějším státem je Colorado s 26 nakaženými.
Všichni, s nimiž se během vyšetřování vedly rozhovory, uvedli, že před propuknutím nákazy jedli v restauracích McDonald‘s a většina z nich zmínila právě hamburger Quarter Pounder. Přesná ingredience, která mohla infekci vyvolat, zatím nebyla identifikována, ale vyšetřování se zaměřuje především na maso a cibuli v hamburgeru.
„Prvotní výsledky vyšetřování naznačují, že část onemocnění může souviset s cibulí na plátky používanou v Quarter Pounderu, která pochází od jediného dodavatele obsluhujícího tři distribuční centra,“ uvedl v prohlášení Cesar Piña z fastfoodového řetězce.
McDonald‘s tuto cibuli i hovězí maso používané pro hamburgery Quarter Pounder odstranil z restaurací v postižených státech.
Mezi příznaky nákazy E. coli patří silné žaludeční křeče, průjem a zvracení. Většina lidí, kteří se nakazí, se začne cítit špatně tři až čtyři dny poté, co snědli nebo vypili něco, co tuto bakterii obsahuje.
V roce 1993 E. coli z nedostatečně tepelně upravených hamburgerů v restauracích Jack in the Box vedla ke smrti čtyř dětí.