1 Zvyšování cen v restauracích

České restaurace zdražují. Pod 100 korun se už najíte jen málokde

, NOVÉ

Témata: , ,

Za potraviny lidé v České republice utrácejí po výdajích za bydlení nejvíce ze všeho. Může za to mimo jiné neustálý růst cen za jídlo v restauracích, kde se už, s výjimkou nejlevnějších fastfoodů, nenajíte pod sto korun. Ceny rostou nejen u specialit, ale i u klasických obědových menu a minutek. Vyplývá to z dat společnosti Storyous, která restauracím dodává pokladní systémy.

Že ceny v restauracích rostou, je znát kupříkladu i na ceně piva. Podle ředitele společnosti Storyous Igora Třeslína je však výraznější problém především růst cen za jídlo. Na vině je samozřejmě v první řadě cena potravin, která opakovaně meziročně stoupá. Podle aktuálních údajů Českého statistického úřadu je ovoce meziročně dražší téměř o 40 procent, vepřové zdražilo o více než čtvrtinu a cena brambor stoupla o bezmála 17 procent. „Celkově ceny v živočišné výrobě oproti loňsku vzrostly o 5 procent a to se pochopitelně podepisuje na rostoucích cenách jídel v restauracích,” vypočítává Třeslín.

Nejvíce za klasický oběd zaplatí zákazníci v Praze, kde se například v červnu za oběd v průměru platilo 136,90 koruny. Nárůst je ale rychlejší v regionech, v Ostravě meziročně obědy zdražily o 7,6 procenta na 113,7 koruny, uvedla stravenková společnost Endered. Zdražovalo se i v Ústí nad Labem, Plzni a v Karlových Varech (vždy kolem sedmi procent).

Ceny za potraviny jsou v České republice dlouhodobě jedny z nejnižších v Evropské unii. Podle analytiků průměrný Čech za rok projí a propije 54 100 korun. To však představuje mnohem vyšší podíl z příjmu než v jiných státech EU. Podle portálu datové žurnalistiky Evropa v datech utratí jen za nákupy potravin do domácnosti 35 100 korun, zhruba 15 000 zaplatí právě v restauracích a necelé čtyři tisíce nechá za nealkoholické nápoje.

Z dat několika společnosti vyplývá, že ceny v Česku skutečně rostou a to v řádech několika jednotek procent za rok. „Není to ale jen o rostoucí ceně potravin. V posledních pár letech významně zdražily také nájmy, energie a pochopitelně také práce. A to vše se podepisuje na tom, kolik jídlo v restauracích ve finále stojí,” vysvětluje Třeslín a dodává, že v nejbližší době se určitě nedá očekávat, že by zlevnila, přestože podle statistiků u některých potravin, například hovězího nebo drůbežího masa, cena meziročně naopak mírně klesla.

„Naposledy jsme cenu zvedali v březnu letošního roku, a to zhruba o 5 procent. Oběd bez polévky u nás v současné době vyjde na 115–130 korun. Začátkem příštího roku se ale opět chystáme zdražit, znovu asi o 5 procent,” říká spolumajitel plzeňského Buffalo Burger Baru Michael Schmid.

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

,

Vážení diskutující,
Echo24.cz chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky urážlivé, vulgární, xenofobní, odkazy na jiné internetové stránky či takové příspěvky, které odporují obecné lidské slušnosti. Před vložením vašeho příspěvku prosím zkontrolujte, zda jste opravdu přihlášeni. V opačném případě se váš příspěvek ukáže jen na vašem monitoru, ale do diskuze se nezanese.