„123456“ nebo „password“. Mezi nejčastější špatná hesla se dostal i „donald“

Nebezpečná hesla

„123456“ nebo „password“. Mezi nejčastější špatná hesla se dostal i „donald“Nové 1
Panorama
Sdílet:

Žebříčku nejméně bezpečných hesel, který sestavila americká společnost SplashData, letos už pátý rok v řadě vévodila seskupení čísel „123456“ a slovo „password“ (heslo). Poprvé se do tabulky nejčastěji používaných 25 výrazů dostalo mimo jiné heslo „donald“. O žebříčku informoval ve čtvrtek deník The Washington Post, který k článku připojil fotku amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Firma SplashData analyzovala pět milionů hesel uniklých za poslední rok na internetu, uvedl americký deník, aniž způsob získání hesel blíže specifikoval. Podle odhadu této firmy ale používá jedno z pětadvaceti nejméně bezpečných hesel skoro deset procent uživatelů internetu.

„Hackeři mají velký úspěch při prolamování hesel, jde-li o jména celebrit, populární termíny z kultury a sportu či jednoduché klávesnicové vzorce, protože mnoho lidí používá tyto snadno zapamatovatelné kombinace,“ uvedl výkonný ředitel firmy SplashData Morgan Slain. Dodal, že jeho firma žebříček sestavuje proto, aby lidi motivovala k vytváření silnějších hesel. Doporučil přitom výrazy o 12 různých znacích.

V žebříčku hesel jsou letos opět další jednoduché číselné kombinace „12345“, „123123“ či „123456789“ nebo výrazy jako „iloveyou“ (miluji Tě), „football“ či „monkey“ (opice). Nově se do pětadvacítky letos dostaly „charlie“, „666666“, „princess“ (princezna), „111111“ či „donald“, který skončil na 23. místě.

Čtěte více: Hackeři útočí na zdravotnická zařízení, zajímají je údaje pacientů

Velký průzkum školáků: nevydrží bez mobilu a internetu a nemají rádi zpěv

Sdílet:

Hlavní zprávy

Týdeník Echo

Koupit
×

Podobné články