Zelenina může zatížit planetu víc než maso, varují vědci
Odpověď vaganům a vegetariánům
Když se vegetariáni a vegani snaží někoho přesvědčit, aby nejedl maso, často argumentují tím, že chov hospodářských zvířat zatěžuje životní prostředí. Vědci z prestižní Carnegie-Mellonovy univerzity ovšem upozorňují, že pěstování zeleniny může být pro životní prostředí ve svých důsledcích úplně stejně škodlivé a v některých případech dokonce ještě škodlivější než chov hospodářských zvířat.
Vědci z pensylvánské univerzity upozorňují především na to, že v případě zeleniny se často nezohledňují všechny důsledky jejího pěstování. I když zelenina na rozdíl od hospodářských zvířat nevypouští do ovzduší metan, je potřeba ji nějakým způsobem vypěstovat, pohnojit, sklidit, zpracovat a dovézt k zákazníkům. Tedy spotřebovat určité množství vody, energie a pohonných hmot.
Když potom vědci spočítali poměr mezi energetickou hodnotou, kterou člověku poskytne například jedna hlávka salátu, a znečištěním životního prostředí způsobeném při jejím pěstování, došli podle britského listu The Independent k závěru, že zelenina může být pro planetu Zemi škodlivější než maso.
„Spousta zeleniny, kterou běžně konzumujeme, potřebuje více zdrojů na vyprodukování jedné kalorie, než by vás mohlo napadnout,“ podotkl k tomu spoluautor studie Paul Fischbeck. „Když si porovnáte třeba lilek, celer nebo okurku s vepřovým či kuřecím masem, výsledky moc dobré nejsou,“ upozornil.
Pokud tedy někdo chce prospět životnímu prostředí, měl by podle Independentu spíše omezit celkový počet přijatých kalorií než snižovat poměr masa ve svém jídelníčku ve prospěch zeleniny.
Vědci ovšem jedním dechem dodávají, že závěry studie automaticky neznamenají, že všechna zelenina je pro životní prostředí škodlivější než maso. Zdůrazňují, že do velké míry záleží na způsobu pěstování a na vzdálenosti, kterou musí plodiny překonat mezi polem, kde byly vypěstované, a regálem v supermarketu, kde si je vyzvedne zákazník. Řešením by proto mohla být například přednostní konzumace lokálních potravin.