Žádné slitování a shovívavost. Bojkot EET se nevyplácí
LIKVIDAČNÍ POKUTY PRO RESTAURACE
Oběd skupiny celníků nebo pracovníků berňáku v civilu se může majitelům restaurací a hospod pěkně prodražit, pokud se rozhodli bojkotovat povinnou evidenci tržeb (EET). Za nevydání účtenky s FIK kódem totiž hrozí až půlmilionová pokuta. Tu teď může dostat například majitel restaurace na Vysočině, který se rozhodl neevidovat, a celníci jej přišli zkontrolovat. Kontroly přitom rozhodně nejsou ojedinělou záležitostí, kontroloři jsou velmi aktivní a denně udělají přes padesát kontrol. A nebojí se ani prolézat koše.
„V uplynulém období dvou měsíců provedly společně celní a finanční orgány téměř 3,5 tisíce kontrol zaměřených na oblast evidence tržeb, což znamená v průměru 54 kontrol denně,“ chlubí se v tiskové zprávě finanční a celní správa tím, jak aktivně se o dodržování zákona o EET zasluhují. Kontroly většinou probíhají formou takzvaného kontrolního nákupu, úředníci v civilu si tedy objednají v restauraci jídlo a až po zaplacení ukáží průkazy.
Nějaký problém přitom za uplynulé dva měsíce, co evidence funguje, našli asi u desetiny zkontrolovaných subjektů. Přes pět procent zkontrolovaných podnikatelů se dopustilo prohřešku nejhoršího, tedy nevydalo účtenku. Za to hrozí až půlmilionová pokuta. U kolika z nich se ale jednalo pouze o nevydání účtenky, ale EET jinak zavedené mají, a kolik se rozhodlo neoblíbený nástroj ministerstva financí ignorovat, není jasné.
Jistě se zatím ví o případu restauratéra z Vysočiny, kterého odhalili celníci a který nebyl na finanční správu vůbec napojen. „Provozovateli restauračního zařízení hrozí pokuta ve výši až 500 tisíc korun. Trestní oddělení bude zjišťovat, zda šlo pouze o nedbalost nebo o úmysl,“ sdělil ke konkrétnímu případu pro server Echo24 Richard Zeman z Celního úřadu pro kraj Vysočina.
Finanční správa se tímto případem bude zabývat v nejbližších dnech. O výši pokuty bude rozhodovat právní oddělení celního úřadu, proti výši pokuty se ale podnikatel může odvolat na kraj. Podle informací Deníku.cz šlo o běžnou kontrolu, kdy si celníci dali v daném podniku v utajení oběd. Při placení chtěli účtenku z EET, tu ale nedostali.
To, že jsou kontroloři při plnění svých povinností důslední, potvrzují i zkušenosti podnikatelů, které sdílejí na sociálních sítí. Z nich vyplývá, že některé podniky už byly zkontrolovány i dvakrát a kontroloři si klidně i vyžádali účtenky z koše. Jednou z chyb, které se hospodští a restauratéři mohou dopustit, je totiž chybné uvedení informací na účtence. „Byly zjištěny chybějící či špatně uvedené povinné údaje na účtence,“ uvedla pro server Echo24 Hana Prudičová z Generálního ředitelství cel. Problém byl například s chybějícími sekundami u času transakce.
Před spuštěním evidence přitom autor tohoto zákona ministr financí Andrej Babiš (ANO) i finanční a celní správa opakovaně říkali, že kontroly budou benevolentní. Přístup se ale nyní pravděpodobně změnil. „Pokud někdo zcela vědomě neeviduje, ačkoliv by měl, nemůže čekat shovívavost z naší strany,“ uvedla pro příklad Linda Paterová z finanční správy.
Pokuta pro provozovatele restaurace může být likvidační. Odvíjí se od míry porušení zákona o evidenci tržeb, ale jak 30. ledna na semináři o EET řekl Martin Janeček, pokuta půl milionu korun hrozí za závažné porušení zákona, mezi což se řadí právě nepořízení si zařízení pro evidenci tržeb. V případě, že se bude jednat o opakovaný prohřešek, může finanční správa celý podnik uzavřít.