Nedojíte jídlo v německé restauraci? Plýtváte. A zaplatíte pokutu

Nové "ekologické" postupy?

Nedojíte jídlo v německé restauraci? Plýtváte. A zaplatíte pokutuNOVÉ 1
Svět
Echo24
Sdílet:

Necháváte zeleninu? Nedojídáte přílohy? Tak si připlatíte. Některé německé restaurace začínají s novými způsoby. Tvrdí, že brání plýtvání jídlem tím, že si účtují poplatek za nedojedené jídlo. Týká se to především restaurací typu all-you-can-eat, kdy si hosté objednávají podstatně více jídla, než dokáží sníst, píše The Local.

Že se nemá jídlem plýtvat, ví každý, koho babička či maminka nutila zůstat u stolu tak dlouho, dokud nebude talíř úplně prázdný. V restauracích ale tento pocit lidé často nemají, zvlášť když mají možnost neomezené konzumace. Tuny jídla, které musel z talířů seškrábat, trápily i restauratéra Guoyu Luana, a tak se rozhodl zakročit.

Jeho podnik Yuoki v německém Stuttgartu, které se zaměřuje na japonské sushi a gril, začal své hosty „trestat“ za nedojedené jídlo. Lidé si v jeho restauraci mohou užívat dvě hodiny neomezené konzumace za jednotnou cenu. Jednotlivé talířky s pokrmy si hosté objednávají skrze tablet, který leží na každém stole. Jak se dalo čekat, jednoduchý koncept má své mouchy – lidé si často objednávají další jídlo, i když ho už nedokáží sníst. Poplatek v restauraci Yuoki činí 1 euro.

Podobně se zachovala i japonská restaurace Okinii v Düsseldorfu, která také nabízí neomezenou konzumaci tamních pokrmů. Okinii účtuje 1 euro za každý nadbytečný talířek se studeným jídlem a 2 eura za talířek s teplým jídlem. „Neplýtvejte jídlem – prosím, objednávejte si tolik, kolik sníte,“ píše se na webových stránkách.

Čínsko-mongolská restaurace Himalaya ve městě Menden zase strávníkům účtuje 2 eura za každých 100 gramů vyhozeného jídla.

Zdá se však, že Němce tyto poplatky od návštěv restaurací neodrazují. Podnik Yuoki ve Stuttgartu je stále plný lidí a talířky většinou odchází zpátky do kuchyně prázdné. Přestože mají poplatky především zabránit plýtvání, majitel restaurace Guoyu Luana pomáhá i jinak. Veškeré vybrané peníze dává charitě a dosud putovalo na dobročinné účely kolem 900 až 1000 eur.

Čtěte také: Nesmrtelný Happy Meal. Jídlo vypadá po 6 letech stejně jako při nákupu

Alergik zemřel kvůli ořechům v jídle. Majitel restaurace dostal šest let

 

Sdílet:

Hlavní zprávy

Weby provozuje SPM Media a.s.,
Křížová 2598/4D,
150 00 Praha 5,
IČ 14121816

Echo24.cz

×

Podobné články