Alergik zemřel kvůli ořechům v jídle. Majitel restaurace dostal šest let

Tragické šetření

Alergik zemřel kvůli ořechům v jídle. Majitel restaurace dostal šest letNOVÉ
Ilustrační foto. Foto: FOTO: Shutterstock
1
Svět
Echo24
Sdílet:

K šesti letům odnětí svobody byl odsouzen majitel restaurace, která prodala zákazníkovi jídlo obsahující arašídy, přestože avizoval, že je alergický na ořechy. Osmatřicetiletý Paul Wilson následně zemřel v důsledku těžké alergické reakce. Majitel indické restaurace v anglickém městě Easingwold měl personálu nařídit, aby používal arašídový prášek místo dražšího mandlového.

Mohammed Zaman, majitel šesti restaurací v Yorku a okolí, měl podle žalobce Richarda Wrighta dluhy ve výši 300 tisíc liber, a tak šetřil na surovinách a ilegálně zaměstnával nekvalifikované pracovníky. „Upřednostnil zisk před bezpečností,“ řekl žalobce.

Nepoučil se ani z případu dívky, která byla hospitalizována v nemocnici s alergickou reakcí po pozření jídla z jednom ze Zamanových podniků pouhé tři týdny před návštěvou Paula Wilsona v jiné jeho restauraci v lednu 2014. Dívka, taktéž alergická na ořechy, si přitom objednala pokrm, který ořechy obsahovat neměl.

Paul Wilson byl úzkostlivý a na svou alergii na ořechy obsluhu upozornil. Požádal ji o jídlo bez této suroviny. Přesto dostal pokrm kari s takovým obsahem ořechů, že následkem anafylaktického šoku zemřel, píše britský deník The Guardian.

U soudu nyní vyšlo najevo, že aby majitel ušetřil, přikázal kuchařům používat levnější suroviny, které obsahovaly i ořechy. Zaman se bránil, že jeho podniky vedou provozní a v restauraci v inkriminovaném momentu ani nebyl. Přesto ho porota soudu odsoudila k šesti letům za mřížemi za zabití.

Čtěte také: Průlom. Rodiče nemusí nechat očkovat děti i kvůli svědomí

Čtěte také: Další přešlap Opavie. Arašídové tatranky bez arašídů

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články