Konec Nutri-Score: EU zastavuje ambiciozní plány na označování nezdravých potravin pomocí barevné škály

ZNAČENÍ POTRAVIN

Konec Nutri-Score: EU zastavuje ambiciozní plány na označování nezdravých potravin pomocí barevné škály
Evropská komise zrušila dlouho očekávaný plán na zavedení povinného označování nezdravých potravin. Ilustrační snímek. Foto: Shutterstock
1
Svět
Sdílet:

Evropská komise zrušila dlouho očekávaný plán na zavedení povinného označování potravin pomocí systému Nutri-Score. Tento krok měl za cíl zjednodušit rozhodování spotřebitelů při výběru zdravějších potravin pomocí barevných označení na etiketě, stejně jako třeba ohledně spotřeby na elektrických spotřebičích. Proti nápadu se postavila zejména Itálie, některé z evropských zemí včetně Německa a Francie zavedli tento systém značení na dobrovolné bázi, o zprávě informuje rakouský Kurier.

Systém Nutri-Score měl usnadnit spotřebitelům výběr potravin na základě jejich výživové hodnoty pomocí barevných indikátorů na obalu. Systém používal barevné označení, připomínající semafor, kde tmavě zelená barva označovala potraviny s velmi příznivým nutričním profilem (A) a naopak červená barva (E) signalizovala velmi nepříznivý nutriční profil.

Za tímto systémem stálo posílení spotřebitelského povědomí o nutričním složení potravin, přičemž například vláknina a bílkoviny byly oceňovány pozitivními body, zatímco negativní body byly udělovány za nadměrné množství nasycených mastných kyselin, cukru a soli.

Systém Nutri-Score byl pozitivně přijat v několika evropských zemích včetně Německa, Francie a Belgie. Naproti tomu v Itálii a několika dalších státech se setkal s vlnou odporu. Italský potravinářský průmysl se důrazně postavil proti tomuto označování, což vedlo k dlouhodobému problému nařízení prosadit na evropské úrovni. V Itálii se totiž mnoho místních výrobců obávalo negativního hodnocení, které by je mohlo poškodit v rámci mezinárodního trhu. Italská vláda navíc prosazuje vlastní označovací systém, který považuje za vhodnější pro tamní potravinářský průmysl.

Dalším důvodem, proč Nutri-Score neuspěl, je kritika ze strany odborníků na výživu a některých spotřebitelských organizací. Kritici tvrdí, že systém nezohledňuje důležité faktory, jako je způsob zpracování potravin. Například vysoce zpracované potraviny mohou být označeny pozitivně, zatímco přírodní produkty, které mohou být bohaté na živiny, ale obsahují vyšší obsah přírodních tuků nebo soli, mohou mít nižší hodnocení. To vyvolává obavy, že systém může vést k zjednodušeným a neúplným rozhodnutím spotřebitelů.

I přes tento neúspěch pokračují některé země v zavedení systému Nutri-Score na dobrovolné bázi. V Rakousku, Německu a dalších státech už výrobci na svých produktech tento systém používají, což nehledě na zmíněné kontroverze umožňuje spotřebitelům mít přehled o nutriční hodnotě potravin. Některé organizace obhajují Nutri-Score jako jednoduchý a snadno pochopitelný nástroj, který spotřebitelům může pomoci lépe se orientovat v široké nabídce potravin.

 

Sdílet:

Hlavní zprávy

Nový světový řád. Na Ukrajině je šance maximálně na remízu

Weby provozuje SPM Media a.s.,
Křížová 2598/4D,
150 00 Praha 5,
IČ 14121816

Echo24.cz

×

Podobné články