Velikonoce za rekordní ceny. Z vajec je luxusní zboží, na zlevnění jídla to nevypadá
CENY V OBCHODECH
Velikonoce, které byly pro mnoho českých domácností tradičně svátkem hojnosti, se letos kvůli drahým potravinám znatelně prodraží. Cena balíku základních surovin na pečení velikonočního beránka či mazance meziročně stoupla o 13 procent. Lidé tak letos za stejné ingredience zaplatí v průměru 175,2 koruny. Vyplývá to z analýzy akčních letáků sedmi největších obchodních řetězců, kterou zpracovala společnost Česká distribuční.
Zdaleka nejvíce zdražila vejce – v průměru o 57 procent. Balení deseti vajec velikosti M nyní vyjde na 45,18 koruny. Prudce stoupla i cena vanilkového cukru, a to o 66 procent na 4,36 Kč za sáček. „Milovníci pečení si za většinu surovin bohužel budou muset připlatit. Vejce, která jsou jednou z nepostradatelných položek na seznamu, meziročně zdražila takřka o 60 procent,“ uvedl Jaroslav Staněk, manažer marketingu a komunikace v České distribuční.
Zdražování velikonočních surovin využil i místopředseda ANO Karel Havlíček, který připomněl předvolební hesla z roku 2021. „Pamětníkům, kteří si vybavují Fialovu kampaň Babišova drahota, dnes nezbývá než zamáčknout slzu v oku. Čekají nás nejdražší Velikonoce v historii,“ uvedl.
Beránek za 58 korun, mazanec za 81
Náklady na přípravu tradičních velikonočních pokrmů podle analýzy výrazně stouply. Průměrná cena surovin na jednoho beránka činí 57,66 koruny, což je o 16 procent více než loni. Mazanec pak domácnosti vyjde v průměru na 81,27 koruny, což je o pětinu více. Zdražily i další suroviny, například rozinky (+22 %), mandle (+33 %), mouka (+11 %) či máslo (+8 %).
Naopak pokles cen zaznamenaly jen některé položky: cukr krupice o 34 procent, polotučné mléko o 20 procent a prášek do pečiva o 15 procent. Ani to však celkový nárůst nákladů na pečení nedokázalo vykompenzovat.
Kdo za to může? Kombinace domácích i globálních faktorů
Příčin, proč ceny potravin opět rostou, je hned několik. Ekonom Lukáš Kovanda upozorňuje, že ceny českých zemědělských výrobců letos v březnu meziročně vzrostly o 8,2 procenta. „Rostou hlavně ceny vajec, drůbeže, olejnin, ovoce a obilovin. Vejce zdražují v Česku dokonce více než v zemích, které ptačí chřipka zasáhla hůř než nás,“ uvedl Kovanda.
Zatímco v Maďarsku byly zaznamenány stovky výskytů ptačí chřipky, v Česku šlo jen o tři případy. Přesto jsou zdejší ceny vajec meziročně vyšší než v mnoha sousedních zemích. Kovanda to přičítá mimo jiné i nízké konkurenci mezi obchodními řetězci a specifikům českého trhu. „Důvodem české vaječné drahoty jsou i další faktory, včetně cenové politiky obchodních řetězců, které v Česku čelí slabší vzájemné konkurenci než v řadě jiných zemí EU,“ uvedl.
Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza oponuje a vidí příčinu ve vstupních nákladech. „Hlavním důvodem aktuálního zdražování potravin jsou rostoucí ceny od dodavatelů.“ Podle něj ceny zemědělských vstupů za první dva měsíce roku vzrostly meziročně o 9,2 procenta. U živočišných produktů šlo dokonce o 11,7 procenta. „Takže při tomto růstu zemědělských vstupů ta stávající inflace na pultech je vlastně pořád ještě dobrá,“ řekl Prouza.
Poukazuje i na nízkou konkurenci mezi zpracovateli potravin. „V řadě segmentů máme jednoho až dva dodavatele, kteří ovládají třeba 60 procent trhu,“ řekl.
Kakao jako luxusní komodita, čokoládová vejce tenčí a dražší
Velikonoce nejsou jen o beráncích, ale i o čokoládových vajíčkách. I ta letos podražila – a nejen kvůli dražšímu cukru či mléku. Zásadní vliv má cena kakaa, která za poslední rok a půl pětinásobně vzrostla a dosáhla historického maxima přes 260 korun za kilogram. „Cena za kilogram dobře fermentovaného, mletého a sušeného kakaa je stanovena na rekordních 2200 franků (více než 84 Kč),“ oznámil začátkem dubna ministr zemědělství Pobřeží slonoviny – země, která společně s Ghanou produkuje 60 procent světového kakaa.
Za nárůstem cen stojí slabá úroda způsobená klimatickými změnami. „Nejdřív prší, pak neprší a potom je horko. Vedro spálí kakaové boby a zabíjí rostlinu. Když ale zase pořád jenom prší, boby neuschnou a hnijí,“ popsal situaci jeden z výrobců v Pobřeží slonoviny.
Své sehrály i škůdci, nedostatek pracovních sil a zpřísňující se regulace v EU. Výsledkem je, že čokoládová vajíčka jsou nejen dražší, ale i menší, tenčí a méně čokoládová. Výrobci totiž hledají cesty, jak růst cen zakrýt před spotřebiteli.
Vyšší ceny, horší nálada
Podle ekonomů se v následujících měsících očekává další růst cen potravin, a to přibližně o šest procent – tedy více než dvojnásobek celkové inflace. Hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil však upozorňuje, že jde často o dočasné výkyvy. „Ceny potravin spíše, než o skutečném inflačním podhoubí, svědčí o nepředvídatelném vývoji globální zemědělské produkce,“ uvedl.
Naopak mírně zlevňují některé průmyslové vstupy, což může umožnit ČNB rychlejší snižování úrokových sazeb. To ale zatím pro ceny potravin zůstává bez většího vlivu.