Otrávili jste naše vojáky klobásovým jedem, obviňuje Moskva Kyjev

RUSKÉ ZTRÁTY

Otrávili jste naše vojáky klobásovým jedem, obviňuje Moskva Kyjev
Ruské ministerstvo obrany obvinilo Ukrajinu, že záměrně otrávila několik ruských vojáků v Záporožské oblasti botulotoxinem. Foto: Shutterstock
1
Svět
Sdílet:

Ruské ministerstvo obrany obvinilo Ukrajinu, že záměrně otrávila několik ruských vojáků v Záporožské oblasti botulotoxinem. Vojáci byli na konci července převezeni do nemocnice s těžkými známkami otravy, cituje vyjádření Moskvy agentura Reuters. Poradce ukrajinského ministerstva vnitra v reakci na obvinění uvedl, že údajná otrava mohla být způsobena tím, že ruské jednotky jedly prošlé masové konzervy.

„Zelenského režim schválil teroristické útoky s použitím chemických jedů proti ruské armádě,“ cituje ruské ministerstvo obrany na telegramu agentura TASS. „Ruští vojenští lékaři potvrdili přítomnost jedu umělého původu v těle hospitalizovaných vojáků,“ dodalo ministerstvo. Jednalo se podle něj o botulotoxin typu B. Moskva uvedla, že zašle Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW) důkazy o chemickém terorismu páchaném Kyjevem. Neuvedla však, o jaké důkazy se jedná ani kolik vojáků se otrávilo.

V Záporožské oblasti se vedou tvrdé boje, velká pozornost je věnována situaci okolo Záporožské jaderné elektrárny. Ta je od 4. března v rukou ruských jednotek, provoz elektrárny ale nadále zajišťují Ukrajinci. V těchto dnech se jedná o návštěvě inspektorů Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) v zařízení.

Kyjev se k obvinění oficiálně nevyjádřil, ale poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko ho okomentoval na telegramu. Uvedl, že botulotoxin je často v prošlých masových konzervách, ruské jednotky mají už od začátku okupace problémy se zásobováním a často si stěžují na prošlé příděly potravin.

Botulotoxin, známý také jako klobásový jed, je považován za jeden z nejúčinnějších jedů, používá se ale také v estetické medicíně. Otrava způsobuje botulismus, který vede k ochrnutí svalstva. Botulin vzniká pouze za nepřítomnosti vzduchu. Z potravin se může nejpravděpodobněji vyskytnout ve špatně tepelně opracovaných konzervách, uzeninách či mořských plodech.

 

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články