18:18. Senátorský klub ODS se díky Valentovi s Faktorem vyrovnal Starostům

Senátoři za ODS

18:18. Senátorský klub ODS se díky Valentovi s Faktorem vyrovnal StarostůmAKTUALIZOVÁNO
ODS představila svůj posílený senátorský klub Foto:

Foto: Senát ČR

1
Domov
Sdílet:

Senátorský klub Občanské demokratické strany (ODS) se v počtu členů vyrovnal klubu Starostů a nezávislých (STAN). Obě frakce mají nyní 18 členů, dlouhodobě se pak netají svým zájmem na obsazení postu předsedy horní komory parlamentu. Novými členy klubu ODS jsou Ladislav Faktor (BEZPP) a Ivo Valenta (Soukromníci).

ODS na své úterní odpolední tiskové konferenci představili dva nové členy klubu, kterými jsou Ladislav Faktor (nově zvolený senátor za České Budějovice) a Ivo Valenta, který už v Senátu působí a dříve byl v klubu Zemanovců Jana Veleby, jenže ten se rozpadl poté, co se senátorského mandátu vzdal bývalý předseda JZD Slušovice František Čuba.

„Nebudeme za každou cenu bojovat o to, abychom měli předsedu Senátu nebo to či ono místo. Upřednostňujeme to, abychom se dohodli, aby Senát mohl dobře pracovat,“ řekl předseda ODS Petr Fiala.

Staronový předseda klubu Miloš Vystrčil (ODS) uvedl, že Kubera nejlépe vyhovuje kritériím na předsedu a že jiného adepta občanští demokraté nemají. „V žádném případě nebudeme jednání o předsedovi Senátu blokovat, jsme připraveni i k ústupkům a přinést určité oběti,“ řekl Vystrčil. Předpokládá, že svého adepta vybere STAN, který se ke Kuberově nominaci postavil negativně. Pokud by se Starostové přiklonili k nominaci Václava Hampla z klubu KDU-ČSL, svědčilo by to podle Vystrčila o jejich předem připravené tiché dohodě s lidovci.

Kubera předpokládá, že budoucí uspořádání Senátu bude opět výsledkem konsenzu, který připraví vyjednavači jednotlivých frakcí podle principu poměrného zastoupení, a že kandidáti se nebudou kádrovat. „Kdybychom začali spolupráci s ostatními kluby tím, že bychom zavedli nějaké bojové hlasování, tak by to neprospělo tomu, co nás čeká. Nás čeká tuhý boj o svobodu a ústavu, tam bude nutná spolupráce všech klubů,“ uvedl Kubera.

Klub KDU-ČSL bude mít 15 členů, klub ČSSD 13, klub ANO sedm a Klub pro liberální demokracii – Senátor 21 šest členů. Mimo frakce zůstávají čtyři senátoři včetně nováčků Pavla Fischera a Jitky Chalánkové.

Čtěte také: Senátor Fischer zůstane nezařazený, chce spolupracovat s ODS, STAN i KDU-ČSL

Sdílet:

Hlavní zprávy

Týdeník Echo

Koupit
×

Podobné články