Francie smeká před Čechy, umí nejlepší vepřové. Vyhráli v Lyonu a teď je čeká kuchařská olympiáda
Úspěchy českého kuchařského týmu
Český tým kuchařů slaví další úspěch. Na jedné z neprestižnějších gastronomických soutěží International Catering Cup ve francouzském Lyonu vybojoval koncem ledna cenu za nejlepší chod z vepřového masa. Vítěznou vepřovou kotletu s kostí plnil národní tým kuchařů rajčaty a sušenou šunkou, ke kotletě podávali polentu, kroketu z vepřového masa, topinamburové pyré a dvě omáčky. Příště čeká český tým kuchařská olympiáda ve Stuttgartu.
Vítězný pokrm chystal kapitán týmu Jan Horký. „Výborné bylo, že jsme zaujali naším jídlem z vepřového masa. Přeci jen, je to naše národní chlouba. Všechny týmy připravovaly plněnou vepřovou kotletu s kostí. My jsme ji plnili rajčaty a sušenou šunkou. Ke kotletě jsme podávali polentu, kroketu z vepřového masa, topinamburové pyré a dvě omáčky, ” uvedl Jan Horký.
Cenu získali Češi už podruhé. „Stali jsme se vlastně nejúspěšnějším týmem v přípravě pokrmů z vepřového masa. Ze šesti ročníků jsme tuto cenu získali dvakrát. Mám z toho velkou radost,” řekl další člen týmu Radek David.
Nyní se bude Národní tým kuchařů a cukrářů České republiky chystat na olympiádu do německého Stuttgartu (IKA Culinary Olympics Stuttgart). Koná se v únoru příštího roku. Do té doby bude český tým trénovat už tradičně v Národním zemědělském muzeu.
Vítězství v Singapuru
Český tým kuchařů zvítězil i loni mezi desítkou států v prestižní gastronomické soutěži v Singapuru. Ve vítězném menu představil předkrm z lososa a mušlí, v hlavním chodu hovězí líčka a roštěnou a jako desert jahody a kokosové pyré. Do trojice finálových týmů se dostal ještě Tchaj-wan a Nový Zéland. Menu připravoval šestičlenný tým, kde byl kapitánem opět Jan Horký. Psali o tom ZDE.