Na nejoblíbenější zmrzlinu si nechte zajít chuť. Vanilka je dražší než stříbro

Vanilková krize

Na nejoblíbenější zmrzlinu si nechte zajít chuť. Vanilka je dražší než stříbroNOVÉ
Vanilková zmrzlina, ilustrační foto Foto:

FOTO: Shutterstock

1
Svět
Echo24
Sdílet:

Příznivci vanilkové zmrzliny ji letos oželí nebo se budou muset spokojit se syntetickou náhražkou, tedy vanilinem. Kvůli rekordním cenám na trhu výrobci přestávají vyrábět zmrzlinu z pravé vanilky. Kilogram aromatického koření aktuálně stojí více než kilogram stříbra, tedy až 600 dolarů (více než 15 600 korun). Ještě v roce 2014 stál přitom kilogram černých lusků na světovém trhu jen kolem 30 eur. Od té doby však ceny vzácné komodity prudce rostou, upozornil server Roklen24.

Dražším kořením než vanilka je v současnosti už pouze šafrán. Růst ceny vanilky minulý rok znatelně ovlivnily cyklóny, které zasáhly Madagaskar, a zničily velké plochy plantáží, kde se koření pěstuje. Ostrov stojí za 75 až 80 procenty veškeré světové produkce, tím pádem určuje i ceny vzácné komodity. Podle ekonomů se již jedná o stav cenové spirály. Stále vyšší ceny aromatického koření totiž přirozeně lákají v chudé africké zemi více lupičů, což vede k devastaci úrody a dalšímu zdražování.

Stejný efekt má i předčasné sklízení ještě zelených vanilkových tobolek z obavy o peníze. Pěstitelé totiž dostanou svůj příjem v jeden jediný den stanovený vládou, kdy na trhu v pobřežním městě Sambava mohou své lusky prodat. Často tak prodávají lusky ještě nezralé a mnohem levněji překupníkům. Podle studie Bertelsmann Stiftung nedostanou producenti v průměru ani pět procent mezinárodní ceny. Pěstitelé přitom často ani nevědí, jakou má jejich plodina hodnotu. Většina peněz z prodaných lusků tak připadne obchodníkům.

Podle německého serveru Spiegel Online růst cen zapříčinil také rostoucí zájem o pravou vanilku. Výrobci, kteří dlouho masově používali levnější náhražky (syntetický vanilin se vyrábí z ropy, černouhelného dehtu nebo ze dřeva), ustupují trendu směrem k autentickým a přírodním surovinám.

Jiná příčina dramatického nárůstu ceny sahá hlouběji do minulosti. Už jednou, na přelomu tisíciletí, stál kilogram vanilky po silných bouřích na Madagaskaru kolem 500 eur. Po několika letech bylo ale na světových trzích vanilky nadbytek, ceny spadly až na téměř 25 eur a farmáři začali pěstovat jiné plodiny.

Vanilka se pěstuje také například v Indii nebo Indonésii, ale loňské výpadky na Madagaskaru nejsou zbývající producenti zdaleka schopni vyrovnat. Orchideje odkvetly v březnu a vanilkové tobolky jsou v současnosti ještě nezralé. Definitivní stav úrody bude známý až v červnu, upozorňuje server Roklen24.

Špatná zpráva čeká též fanoušky čokoládové zmrzliny, jak upozornil server iHNED. Prudce totiž roste cena kakaových bobů, od začátku roku podražily o 50 procent. Důvodem je rozsáhlé sucho v Pobřeží slonoviny, které je největším světovým producentem nebo stárnutí kakaovníkové vegetace v Ghaně. Cena tuny kakaových bobů je aktuálně 2 730 dolarů.

Nejoblíbenější příchutí zmrzliny v Česku je vanilková, nejraději ji má 30 procent Čechů. Na druhém místě se drží čokoládová, kterou preferuje čtvrtina lidí, a třetí je pistáciová, která vede převážně mezi muži, u žen je to jahodová. Vyplynulo to z výzkumu řetězce Albert minulý rok.

Čtěte také: Zmrzlina z olomouckých tvarůžků? Je to velký hit, pochvalují si cukráři

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Sdílet:

Týdeník Echo

Koupit
×

Podobné články