Polovina vzorků zmrzliny neobstála. Hygiena doporučuje prodavačům rukavice
KONTROLA HYGIENY
Více než polovina vzorků zmrzlin odebraných ve středních Čechách nesplnila hygienické normy. Do konce května hygienici odebrali 108 vzorků, 60 nevyhovovalo požadavkům, protože v nich byly takzvané enterobakterie, které mohou citlivým lidem způsobit závažné zažívací obtíže, uvedla ve čtvrtek v tiskové zprávě mluvčí středočeských hygieniků Dana Šalamunová.
„V případě nevyhovujících výsledků odběrů zmrzlin byla nařízena sanitace strojů pro výrobu točené zmrzliny, případně pozastavení výroby do předložení vyhovujícího laboratorního výsledku,“ uvedla Šalamunová.
Mezi odebranými vzorky byla kopečková i točená zmrzlina. „Nejčastější příčinou nevyhovující kvality zmrzlin bývá špatná nebo nepravidelně prováděná sanitace zmrzlinového přístroje nebo, v případě zmrzliny kopečkové, nedostatečná čistota kleští používaných k nabírání zmrzliny – ty by se po každém nabrání zmrzliny měly opláchnout v čisté vodě a otřít,“ doplnila mluvčí hygieniků.
Podle ní je také důležité, aby obsluha nosila ideálně jednorázovou rukavici a brala jedlý kornoutek při vydávání porce zmrzliny ne do rukou, ale do ubrousku a peníze přijímala jinou rukou, než vydává zmrzlinu.